Hlavní obsah

Tejc: Už se nebudu stavět do vnitrostranické opozice

Právo, Karolina Brožová

Poražený kandidát na prvního i řadového místopředsedu ČSSD, poslanec Jeroným Tejc, s kritikou vedení své strany přestane. Jeden z dosavadních nejhlasitějších oponentů předsedy soc. dem. a premiéra Bohuslava Sobotky to řekl v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeroným Tejc na sjezdu ČSSD

Článek

Budete pokračovat ve své politice tak, jak ji v ČSSD dosud děláte, i když vám sjezd dal najevo, že o ni není dostatečný zájem?

Říkám, co si myslím, a řekl jsem to i na sjezdu. Nabídl jsem změnu. Delegáti se rozhodli, že podpoří stávající vedení, rozhodli se, že podpoří ty, které si přál Bohuslav Sobotka. Nezbývá než to respektovat.

S kritikou vedení tedy končíte?

Myslím, že v době předvolební kampaně není čas na debaty o tom, co kdo dělá špatně. Já jsem to, co si myslím, že se dělá špatně, řekl. Nabídl jsem alternativu, ale protože nebyla přijata, tak o ní nemá smysl vést dál debatu.

V projevu jste delegáty před hlasováním varoval, že vnitrostranické dohody nevyhrávají volby. Vy tedy vnímáte výsledek hlasování o vedení strany jen jako důkaz, že si Sobotka podporu vyjednal?

Jako na každém sjezdu i tady panovaly dohody. To nekritizuji ani nezpochybňuji. Já jsem se snažil, aby zvítězily emoce nad dohodami. Evidentně se to, byť jen o pár hlasů (na místopředsedu dostal 342 hlasů, chyběly mu tři – pozn. red.) nepovedlo.

Svou politiku měnit nebudu. Nechci stavět svou pozici v soc. dem. na dohodách mezi kraji a okresy. Buď jsou lidé přesvědčeni, že to, co říkám, je správné a budou mě volit, nebo o tom přesvědčeni nebudou a volit mě nebudou. To se stalo a já to respektuji.

Vnitrostranická opozice v ČSSD ještě existuje, nebo ji sjezd rozprášil?

Nechci a nebudu se stavět do role opozice. Rozhodnutí sjezdu je závazné. Jsem sociální demokrat a budu jím i po tomto sjezdu. Jsem zklamán tím, že jsme nenakročili ke změně, kterou jsem navrhoval. Na druhou stranu, taková je politika. Jednou vyhrajete, jednou prohrajete. Hroutit se z toho nebudu.

Do Sněmovny kandidovat na podzim chcete?

Jsem nominován na kandidátku. Uspěl jsem ve dvou kolech primárních voleb. Jsem lídrem za Brno. Uvidíme, jak dopadne sestavování krajské kandidátky. Podle toho se ukáže, jestli kandidovat budu. Zájem o to, abych brněnskou organizaci reprezentoval ve volbách, mám.

Někteří politici říkají, že Bohuslav Sobotka sice mandát předsedy v ČSSD obhájil, nikoli však na dva roky, ale jen do podzimních voleb. A pokud je prohraje, tak jej strana odvolá.

O budoucnosti Bohuslava Sobotky, ale i Jeronýma Tejce nerozhodne tento sjezd, ale parlamentní volby. Přestože jsem v individuálním souboji neuspěl, budu dělat všechno pro to, abychom jako celek uspěli. Nemá smysl, abychom se teď zabývali tím, co bude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám