Hlavní obsah

Svobodová chystá žaloby na média kvůli pomluvám

Právo, Jan Rychetský
PRAHA

Terčem různých nařčení se v posledních týdnech stal nadační fond Kapka naděje a především jeho zakladatelka Vendula Svobodová. Ta nyní chystá řadu žalob na ochranu osobnosti namířených proti médiím. Chce se soudit třeba s autory informace, že platila zlatou kartou fondu.

Článek

Po pohřbu skladatele Karla Svobody se jeho pětatřicetiletá manželka Vendula stala doslova fackovací panenkou. Některá vážná osočení se týkala i její charitativní činnosti, tedy Kapky naděje. Například že nadační fond vyšetřuje kriminálka kvůli finančním machinacím, že si Svobodová jako prezidentka fondu vyplácí vysoký plat, že soukromě používá zlatou kartu fondu nebo že Kapku naděje chtěla rozpustit.

Práci kriminalistů dozorují státní zástupci, takže by o případném vyšetřování Kapky naděje měli vědět. "Nic takového zde nemáme," řekl Martin Omelka z městského zastupitelství v Praze. "Nevím o tom," dodal Tomáš Bláha z Obvodního státního zastupitelství Prahy 2, kde charita sídlí.

"Má advokátka Zuzana Snítková z kanceláře Toman, Devátý a partneři už podala jednu žalobu na ochranu osobnosti. Další budou následovat. Týkají se nepravdivých informací zveřejněných v médiích. Například že jsem platila zlatou kartou fondu. Zlatá karta se totiž k účtům nadačního fondu Kapka naděje nepoužívá," říká Vendula Svobodová s tím, že žádný plat v charitativní organizaci nepobírala.

"Dala jsem slib dceři, že budu pomáhat nemocným dětem, jako byla ona. Takový slib bych neporušila v žádném rozpoložení," dodává k tomu, že chtěla činnost charity ukončit.

První omluva

Charitativní organizace může z vybraných peněz od dárců použít až 30 procent na svůj provoz. Nadační fond Kapka naděje, kde pracují čtyři zaměstnanci, nevyužívá podle své ředitelky Olgy Reicheltové ani polovinu zákonem stanovené výše. Z peněz na provoz například platí nájem jedné kanceláře.

Jediným proviněním tedy zůstává, že charitativní organizace nestihla ve stanovené lhůtě dokončit výroční zprávu za rok 2005, na což upozornilo Právo. Nicméně zanedlouho poté se na jejích internetových stránkách zpráva objevila. "Měnili jsme agenturu, dřív se nesešla správní rada, aby to schválila, také nám nefungovala dva měsíce technika a do toho jsme se začali stěhovat," vysvětluje Reicheltová.

Jak Svobodová, tak i Reicheltová tvrdí, že se ke Kapce naděje sponzoři a dárci v době kamenování spíše přimkli.

Bohulibá činnost

"V případě charity, která by měla být postavená na transparentnosti a důvěře, neplatí, že negativní reklama je také reklama. Lživá pomluva je nesmírně zákeřná a podlá. I když vše doložíte a vysvětlíte, může dojít k určitému narušení důvěry. To je hrozně nepříjemné a nespravedlivé," vysvětluje Terezie Sverdlinová, ředitelka Nadace Terezy Maxové. Navíc doplňuje, že za Kapkou naděje je vidět kus práce pro nemocné děti, což je bohulibé.

Kapka naděje pomáhá dětem s poruchou krvetvorby a těm, které potřebují transplantaci kostní dřeně. Nově se chce zabývat léčením dětských depresí. "Psychosociální podporu a péči máme v programu delší dobu, ale ještě na to nemáme tým a vypracované postupy. Letos to je v plánu," líčí Reicheltová. Organizace zatím rozdělila přes 90 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Karel Svoboda měl před smrtí rozepsané paměti

Hned dvě knihy o tragické smrti Karla Svobody již za několik dnů zaplaví pulty knihkupectví. Autoři se do díla pustili, s trochou nadsázky, málem ještě dříve,...

Svoboda je nejprodávanější

Dvojalbum nazvané 65 se staršími nahrávkami největších hitů nedávno zesnulého skladatele Karla Svobody se v předchozím týdnu vyšplhalo do čela domácího...

Výběr článků

Načítám