Hlavní obsah

Stav těžce zraněného vojáka z Afghánistánu je velmi vážný

PRAHA
Aktualizováno

Na vojenském letišti v Praze Kbelích přistálo v sobotu odpoledne letadlo se čtyřmi vojáky zraněnými v bojích v Afghánistánu. Na jeho palubě byly i ostatky zabitého českého vojáka. Ranění vojáci byli z kbelského letiště okamžitě převezeni do střešovické Ústřední vojenské nemocnice. Stav těžce zraněného vojáka je velmi vážný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojáci u rakve padlého českého vojáka.

Článek

Lehce zranění mají pouze pohmožděniny a tržné rány. Ke stavu čtvrtého zraněného vojáka náčelník generálního štábu Vlastimil Picek řekl: "Nechci ani popisovat jeho zdravotní stav, ale je to opravdu vážné."

Podle Picka bude o zraněné skvěle postaráno. "Projdou kompletní lékařskou prohlídkou a poté teprve lékaři doporučí, co s nimi bude dál, je tam jeden lehce zraněný a myslím si, že ten bude moci po této prohlídce odejít domů," řekl Picek.

Picek uvedl, že armáda se o pozůstalé postará standardním způsobem stejně jako o ostatní pozůstalé vojáků, kteří zemřeli v ostatních zahraničních misích.

:.Pietní akt u rakve českého vojáka.foto: Právo/Milan Malíček

Dvacet minut po příletu, kdy už byli zranění odvezeni do nemocnice, vynesli vojáci z letadla rakev zabalenou do české vlajky před nastoupenou čestnou stráží a za doprovodu vojenské hudby rakev přenesli na připravený podstavec. Zabitý voják byl in memoriam povýšen na praporčíka a byl vyznamenán křížem ministerstva obrany I. stupně.

Speciál přistál ve Kbelích

Přesně v 18 hodin přistál na vojenské letišti v Praze Kbelích letecký speciál ve zdravotnické verzi, který z Afghánistánu dopravil ostatky mrtvého českého vojáka a jeho čtyři zraněné kolegy. Na místě poraněné vojáky čekaly rodiny, které si vyžádaly soukromí.

"V prvé řadě jde o ochranu pozůstalých, a to my respektujeme. Kdyby rodina dala souhlas, jsme připraveni uctít památku vojáka třeba i tím způsobem, že zveřejníme čeho všeho ve své kariéře dosáhl," řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Na letišti čekali na armádní airbus ministři obrany a zahraničí Vlasta Parkanová, Karel Schwarzenberg a americký velvyslanec Richard Graber.

Schwarzenberg: v Afghánistánu děláme co můžeme

"Je to tragédie. Nejhorší je to však pro pozůstalé. Tohle ale bohužel patří k povolání vojáka. Ti, kteří byli v Afghánistánu nasazeni, do toho šli dobrovolně, věděli jaké je tam nebezpečí. Máme tam nepřítele, který je bezohledný, a miny jsou miny. Jen doufám, že se na pozůstalé po dvou měsících nezapomene," řekl Právu Karel Schwarzenberg.

:.Vojáci nakládají rakev s padlým českým vojákem do automobilu.foto: Právo/Milan Malíček

"Myslím, že to, co děláme v Afghánistánu je přiměřené našim možnostem. Nesmíme zapomenout, že vojáci kanadské armády měli mnohem větší ztráty. Je to kruté, musíme ale vědět, že v Afghánistánu jde o velmi důležitý boj, není to nějaká libovůle, slepé sledování americké politiky, jak někteří říkají. Afghánistán je klíčová země, navštívil jsem ho už dvakrát a přál bych Afgháncům, aby tam byl konečně pokoj a aby mohli svobodně rozhodovat o svém osudu," uvedl na letišti Schwarzenberg.

Na otázku zda je ze strany NATO tlak na posílání více vojáků, reagoval český ministr zahraničí jednoznačně: "Ne, všichni vědí, že děláme to, na co naše síly stačí."

Třetí český voják padlý v Afghánistánu

Voják zahynul ve středu v provincii Lógar. Mrtvý voják je třetím příslušníkem české armády, který v této zemi zahynul. Řídil obrněné vozidlo, které najelo na nastraženou nálož. On zraněním podlehl, další čtyři čeští vojáci byli zraněni.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek uvedl, že se zatím šetří, kdo nálož nastražil. Podle něj se tomu intenzivně věnuje afghánská policie. Dodal, že ochrana vozidel je dostatečná, podle něj jsou americká vozidla Humvee velmi kvalitní. Nálož ale byla velmi silná.

Reklama

Související témata:

Související články

V Afghánistánu zahynul další český voják

V Afghánistánu zahynul ve středu další český voják. Vůz, v němž se vracel na základnu, zasáhla výbušnina. Další čtyři vojáci jsou zraněni, jeden z nich těžce....

Výběr článků

Načítám