Hlavní obsah

Stát nepřiznal odškodnění Tluchořovi a spol. za vazbu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti nevyhovělo žádosti bývalých poslanců Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy o odškodnění za trestní stíhání a pobyt ve vazbě v rámci kauzy Nagyová. O satisfakci se budou soudit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Exposlanci ODS Petr Tluchoř (v popředí), Marek Šnajdr (vpravo) a Ivan Fuksa (v pozadí uprostřed). Archivní snímek

Článek

„Požadované nároky na náhradu škody ministerstvo zamítlo ve všech bodech s odkazem na ustanovení zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, podle kterého platí, že právo na náhradu škody nemá ten, kdo byl zproštěn obžaloby či jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný,“ uvedl mluvčí ministerstva Jiří Hovorka.

Ministerstvo politikům odpovědělo písemně na samé hranici zákonné šestiměsíční lhůty v úterý 15. července.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jak plyne z usnesení Nejvyššího soudu ČR, ale i z dalších rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení ve věci všech tří žadatelů, jejich trestní stíhání nebylo možno vést z důvodu poslanecké indemnity, tedy proto, že byli vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení,“ podotkl Hovorka.

Související témata

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana Nagyová

Právní zástupci exposlanců Marek Nespala a Tomáš Gřivna už oznámili, že se jejich klienti budou o odškodnění ve výši zhruba čtyř miliónů korun za každého z nich soudit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám