Hlavní obsah

Spor o Putnu skončil, pře vyvolává zákon o profesorech

Právo, Jiří Mach, Jan Martinek

Sotva se zažehnala jedna bouře kolem jmenování Martina C. Putny profesorem, rozpoutala se další – o změnu vysokoškolského zákona. Návrh, podle nějž už nebude profesory jmenovat prezident, ale ministr školství, by podle některých akademiků mohl vést k tomu, že by nakonec profesory jmenoval rektor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vysokoškolský pedagog Martin C. Putna.

Článek

„Nechci využívat tuto situaci pro prosazování svých cílů,“ řekl ministr školství Petr Fiala. „Chápu to jako určitý krok k přenesení jmenování rektorů na půdu univerzit a ke změně pozice vysokoškolského profesora,“ dodal.

Premiér Petr Nečas (ODS) se nechal slyšet: „Já i pan ministr školství jsme dlouhodobě toho názoru, že jmenování profesorů prezidentem republiky je monarchistický přežitek. Dlouhodobě jsme usilovali o to, aby to bylo změněno a aby profesorské tituly udělovaly buďto univerzity, nebo případně někdo jiný.“

Podle Nečase to byl „právě vysokoškolský establishment, který si chtěl zachovat honosnost toho obřadu na Pražském hradě“.

Podle stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) je navržený model, kdy by profesory jmenoval ministr, problematický. „Co když se nám toto stane i s ministrem,“ řekl Právu. Politikům by totiž zůstal prostor pro veřejné pranýřování jejich odpůrců. Podle Chládka je to ale stále nejpřijatelnější řešení.

Kalousek: Měla by to být ceremoniální role

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by sice pravomoc jmenovat profesory klidně nechal prezidentovi, ale jen „pokud jakýkoli bude tu roli chápat jako ceremoniální a bude respektovat akademické svobody“.

Pokud převáží názor, že je potřeba tuto pravomoc prezidentovi odebrat, tak proti nebude. „Ale neměl by tu pravomoc mít ani ministr školství, ale měla by to být výlučná pravomoc vědecké rady a akademického senátu," dodal Kalousek.

ODS navrhuje britský model

Uzpůsobit pozici profesora anglosaskému modelu, kdy je profesor vázán k univerzitě, kde titul získal, navrhovala už před časem ODS. Profesor by tedy mohl užívat titul jen v rámci domovské univerzity a jmenoval by jej rektor. Zároveň by se zřídil institut „hostujícího profesora“.

Když dostanou rektoři větší moc, mohou si začít zajišťovat podporu různými prebendami
Jiří Zlatuška, místopředseda Rady vysokých škol

Podle místopředsedy Rady vysokých škol Jiřího Zlatušky je tato varianta sporná. „Vychází z anglosaského modelu a je třeba si uvědomit, že tam vůbec nejsou tituly. Pozůstatek monarchie je už to, že profesor je titul. V těchto zemích je úplně jiná tradice, profesor je pracovní pozice na univerzitě a nikdo se titulem ani neoslovuje,“ vysvětlil.

„Když dostanou rektoři větší moc, mohou si začít zajišťovat podporu různými prebendami. Válcuje to vnitřní pluralitu na školách,“ varoval Zlatuška.

Schůdnější by mohla být varianta, že profesory bude jmenovat ministr. Proděkan fakulty humanitních studií Jan Sokol není nadšen: „To se mi moc nezdá, ministr je přece jen stranická figura.“

Profesorské tituly by podle něj měly zůstat univerzální: „Není hloupá myšlenka, že profesor není jen lokální autorita na své univerzitě, ale má i veřejnou roli.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám