Hlavní obsah

Soud hodil Zemanovi na hlavu jeho rozhodnutí nejmenovat profesory

Praha
Aktualizováno

Fyzik Ivan Ošťádal a historik umění Jiří Fajt, které prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat profesory, uspěli u pražského městského soudu. Ten zrušil jejich nejmenování a vrátil prezidentovi věc k novému projednání. Informovala o tom v pátek mluvčí soudu Markéta Puci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle pravomocného rozsudku nemůže žádný orgán moci výkonné po řádném řízení o jmenování profesorem sám znovu posuzovat, zda kandidát splňuje podmínky pro jmenování. Nepřípustně by tím totiž zasáhl do autonomie vysokých škol, připomněl prezidentovi soud.

Podle senátu soudkyně Viery Horčicové může prezident rozhodnout, že navrženého kandidáta nejmenuje profesorem, pokud dospěje k závěru, že uchazeč neprošel řádným procesem ke jmenování nebo že tento proces vykazoval vady, kvůli nimž mohl být nezákonný.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Fajt

„Takové rozhodnutí však musí obsahovat odůvodnění, což v posuzované věci splněno nebylo. Pro tuto vadu řízení bylo rozhodnutí prezidenta zrušeno,” uvedla Puci. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta ale sama o sobě nemá odkladný účinek.

Lhůtu zákon nestanoví

Podle Hradu lze očekávat, že prezident učiní v této věci v reakci na soudní verdikt rozhodnutí.

Právník Hradu Marek Nespala zatím nemá písemné odůvodnění rozsudku. „Až se s písemným odůvodněním seznámíme, tak dám klientovi doporučení, jak dál postupovat. To znamená, zda proti tomuto rozhodnutí brojit kasační stížností, anebo přistoupit k novému rozhodnutí v intencích požadavků správního soudu,” řekl.

Připomněl zároveň, že prezident nemá žádnou lhůtu, ve které by musel znovu rozhodnout. „Samozřejmě správní lhůta tady není, ale prezident republiky v tomto případě nebude nečinný,” dodal právník.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fyzik Ivan Ošťádal na archivním snímku

Zeman nepodepsal Fajtův a Ošťádalův jmenovací dekret na jaře 2015 ještě společně s dekretem politologa Jana Eichlera. Zdůvodnil to vážnými prohřešky akademiků z minulosti. V případě Fajta argumentoval jeho údajnou žádostí, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele Národní galerie. U Ošťádala poukázal na údajné kontakty s komunistickou Státní bezpečností. Své rozhodnutí Zeman oznámil v lednu 2016 dopisem tehdejší ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám