Hlavní obsah

Sobotka: Uzavřít Schengen není dobrý nápad

Novinky, tov

Pokud by se měl kvůli uprchlické krizi zavřít schengenský prostor, hrozilo by uzavření hranic Česka s Německem a Rakouskem. Vláda proto nepodporuje uzavírání Schengenu, uvedl v nedělním diskusním pořadu televize Prima premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Negativně se premiér staví k nápadu vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), aby se na hranice nasadili vojáci NATO.

„Úkolem Severoatlantické aliance není plnit funkci pohraniční stráže, to je věc jednotlivých členských států. Role NATO je určená pro vojenské napadení,” řekl ministerský předseda.

Začne námořní operace proti pašerákům

Při ochraně Schengenu podle něj musí spolupracovat Evropská unie a vytvořit „evropské jednotky“, které by byla schopná nasadit. Už existuje dohoda ohledně nejvíce zatížených zemí na jihu Evropy, kde půjde zatím hlavně o administrativu. „Je snaha vytvořit takzvané hotspoty, kde budou nejen Řekové a Italové, ale i úředníci EU, kteří budou pomáhat třídit uprchlíky a vyřizovat agendu,“ řekl Sobotka.

Na podzim by podle něj měla Unie spustit společnou námořní operaci v mezinárodních vodách, která bude zasahovat proti pašerákům lidí. Na té se EU dohodla už na jaře, spuštění operace ale zdržují politické procesy v Unii, protože se vyžaduje souhlas všech zemí.

„V dubnu jsme se dohodli, v září a říjnu se dostane do druhé fáze, kdy budeme moci skutečně zasahovat,“ řekl premiér.

Kontrolují kamióny

Využití armády na hranicích ČR zatím Sobotka vyloučil. Vojáci by podle něj stejně pouze asistovali policii. Identifikují se ale už místa, kde by se mohla armáda nasadit, pokud by to vyhrocená situace vyžadovala.

Od nálezu 71 mrtvých běženců v chladícím voze v Rakousku minulý týden zpřísnila cizinecká policie kontroly kamiónů u hranic s Rakouskem a Slovenskem, dodal premiér.

Česko podle něj nadále odmítá kvóty pro přijímání uprchlíků. EU by podle Sobotky měla být aktivnější ohledně konfliktů v okolí Evropy, vložit se do vyjednávání mezi stranami a pomáhat i finančně. Například v uprchlických táborech v okolí Sýrie jsou čtyři milióny lidí. Už nyní je každý druhý běženec, který přechází přes území ČR, ze Sýrie, uvedl Sobotka. Další vlny uprchlíků přicházejí z Ukrajiny a Ruska a ze severu Afriky.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO uprchlickou krizi řešit nebude

Severoatlantická aliance podle tiskové agentury DPA odmítla požadavek, aby se NATO v rámci nynější migrační krize zapojilo do ochrany hranic některých...

Výběr článků

Načítám