Hlavní obsah

Sobotka sdělil Zemanovi jména kandidátů na ministry. Co na to prezident, nechtěl říct

• Aktualizováno

Předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka v pátek v podvečer vyrazil do Lán na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, jehož seznámil s životopisy kandidátů na ministry. Blíže schůzku komentovat nechtěl. Odmítl potvrdit jakékoliv jméno ze seznamu a ani nechtěl říci, co si o jeho návrzích Zeman myslí. Debatovali spolu hodinu a půl.

Bohuslav Sobotka přinesl prezidentovi životopisy kandidátů na ministryVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Strávili jsme čas převážně diskusí o jednotlivých nominantech do vlády, ale nechci tu schůzku blíže komentovat,“ uvedl Sobotka na dotaz ohledně možných prezidentových výhrad. Chtěl prý především seznámit prezidenta o tom, „jakým směrem jdou personální úvahy vznikající koalice“.

„Nebudu komentovat jednotlivé personální návrhy,“ odmítl Sobotka dotaz na možnou nominaci Vladimíra Špidly na post ministra práce a sociálních věcí.

Oficiálně chce Sobotka jména kandidátů oznámit v pondělí po podpisu koaliční smlouvy a následné schůzce předsedů koaličních stran. Smlouvu by měly strany podepsat ve dvě hodiny odpoledne.

Možné Zemanovy výhrady

Hovoří se přitom o tom, že by Zeman mohl mít i kvůli osobním neshodám problém jmenovat například Lubomíra Zaorálka (zahraničí), Jiřího Dienstbiera (ministr bez portfeje) a Vladimíra Špidlu (práce a sociální věci) do ministerských funkcí. Sám se také nechal slyšet, že do funkce ministra obrany nejmenuje Martina Stropnického, kterého navrhuje hnutí ANO.

Politici: Je to zdlouhavé

Někteří politici považují sestavování kabinetu za zdlouhavé. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje další prodlevy za neúnosné. Sněmovna by podle něj „měla dát prezidentovi najevo, že ona rozhoduje o sestavení vlády”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda KSČM Vojtěch Filip očekával, že Sobotka bude jmenován premiérem. Nicméně věří, že se tak stane po 6. lednu po podpisu koaliční smlouvy.

Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit, nechtěl sestavování koalice blíže komentovat s tím, že nezná detaily. Zainteresovaní politici by však měli jednání zrychlit. Podobně zdrženlivě se vyjádřil i úřadující šéf ODS Martin Kuba.

Přehled kandidátů na ministry vznikající koaliční vlády
ČSSD
premiérBohuslav Sobotka
ministryně práce a sociálních věcíMichaela Marksová Tominová
ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitostiJiří Dienstbier
ministr průmysluJan Mládek
ministr školstvíMarcel Chládek
ministr vnitraMilan Chovanec
ministr zahraničíLubomír Zaorálek
ministr zdravotnictvíSvatopluk Němeček
ANO 2011
ministr financí a vicepremiér pro ekonomikuAndrej Babiš
ministr dopravyAntonín Prachař
ministr obranyMartin Stropnický
ministryně pro místní rozvojVěra Jourová
ministryně spravedlnostiHelena Válková
ministr životního prostředíRichard Brabec
KDU-ČSL
ministr bez portfeje pro vědu a inovacePavel Bělobrádek
ministr kulturyDaniel Herman
ministr zemědělstvíMarian Jurečka

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám