Hlavní obsah

Sobotka: Přidáním k žalobě bychom se vyautovali

Právo, Jan Rovenský

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro deník Právo objasňuje důvody, které vedou vládu ke zdrženlivému postoji k případným žalobám proti zavedení uprchlických kvót, které v úterý přes odpor ČR, Slovenska, Maďarska a Rumunska odhlasovali ministři vnitra EU. Žalobu plánuje Slovensko a nevylučuje ji ani Maďarsko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Můžete s klidným svědomím říci, že Česko v otázce kvót neprohrálo?

Prohrál zdravý rozum, a pokud jsme ho hájili, tak jsme prohráli společně s ním. Myslím si, že ani země, které prosadily na radě ministrů vnitra svůj názor přehlasováním ostatních států, z toho neměly dobrý pocit, což bylo velmi silně cítit na středečním summitu šéfů států a vlád.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prosazujeme realistický postoj k migrační krizi, hlasovali jsme proti kvótám, ale zůstali jsme spolu se Slovenskem, Rumunskem a Maďarskem sami v rámci EU. To byla jedna z bitev, které jsou za námi. Nyní je ale třeba soustředit síly na bitvy, které jsou před námi.

Německá kancléřka Merkelová je přesvědčena, že Evropa potřebuje dlouhodobý mechanismus pro spravedlivé rozdělování uprchlíků mezi členské státy. Není férovější občanům přiznat, že povinné kvóty EU navzdory českým výhradám protlačí?

Máme povinnost hájit zájmy ČR, a ne kapitulovat, přestat argumentovat a podlehnout iracionálnímu tlaku motivovanému problémy zemí s velkým množstvím uprchlíků. Budeme jednoznačně trvat na tom, aby česká vláda měla kompetence regulovat migrační toky na území ČR. Nemůžeme se vzdát vlivu na migrační politiku v příštích letech.

V úterý se rozhodovalo o jednorázovém přerozdělení 120 tisíc uprchlíků. Teď Evropská komise navrhuje zavést trvalý relokační mechanismus a my si do této bitvy musíme najít nové spojence. Vím, že výhrady proti němu bude mít a má mnohem více zemí, a musíme se pokusit vytvořit blokační menšinu, která něčemu takovému zabrání.

Pokud bychom se zařadili po bok Slovenska a oznámili, že rozhodnutí EU nebudeme respektovat a podáme žalobu, tak bychom si výrazně ztížili boj proti mechanismu.

Jak bude fungovat vzájemná důvěra v rámci V4, když Poláci podtrhli Česko a ČR ve štychu s žalobou proti EU nechala Slováky?

Sešel jsem se na summitu jak s premiérkou Kopaczovou, tak s premiéry Ficem a Orbánem a jednoznačně jsme si potvrdili, že V4 je velmi důležitá pro prosazování našich zájmů, bude nadále fungovat a trvalý relokační mechanismus je nepřijatelný pro všechny naše země.

Pokud jde o spolupráci Česka a Slovenska, byla naprosto bezchybná. SR má právo postavit se k výsledku podle vlastního rozhodnutí. Podání žaloby i nerespektování pravidel není rozumný krok.

Šéf komunistů Filip hovoří o zradě Slovenska Českem, ODS o tom, že jste srazil paty, a prezident Zeman vás nepřímo obvinil ze zbabělosti.

Hlasovali jsme proti kvótám – to země, které pro ně byly, kapitulovaly před velkým tlakem. Jsme také připraveni hlasovat proti trvalému relokačnímu mechanismu, ale nemůžeme se vyautovat oznámením, že pravidla v okamžiku, kdy se nám nehodí, nebudeme dodržovat. Na tom se shodla celá vládní koalice.

Zvládne ČR tisíce lidí?

Naši zaměstnavatelé deklarovali, že mají minimálně pět tisíc míst připravených pro ty, kteří chtějí přijít do ČR.

Jsme připraveni zvládnout azylové řízení, je to ostatně mnohonásobně méně než během balkánské války. Tito lidé navíc nebudou v detenčních zařízeních, budou standardně ubytováni a v případě zájmu jim bude poskytována integrační pomoc. Pokud se ale rozhodnou odejít z ČR, těžko jim bránit.

Řekl jste, že nyní je třeba změnit sérii kroků a že by na jaře Evropa měla prokázat schopnost migraci regulovat. Ale desítky tisíc lidí překračují evropské hranice každý den.

Bojujeme za to, aby Evropa řešila příčiny, a ne následky. Na summitu zazněla výzva všem zemím, aby dodržovaly pravidla schengenských a dublinských dohod. Včera byl stanoven listopad jako termín, kdy mají být v Itálii a Řecku zřízena přijímací centra pro uprchlíky, a byla šance mluvit o zřízení pohraniční stráže. ČR by byla připravena do takové operace poslat své zástupce, eventuálně své vojáky.

Současně výrazněji pomůžeme běžencům v Libanonu, Jordánsku a Turecku a zlepšíme podmínky v těchto táborech. Problém je, že řada politiků vyslala signály, že je jednoduché v Evropě začít nový život bez limitů. Nyní to bude obtížné napravovat.

Anketa

Měla by podle vás ČR napadnout zavedení kvót žalobou?
Ano
91,2 %
Ne
8,8 %
Celkem hlasovalo 12980 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko nebude kvóty respektovat

Slovensko podle premiéra Roberta Fica nebude respektovat rozhodnutí o zavedení povinných kvót na přerozdělení migrantů a země je v této otázce připravena...

Výběr článků

Načítám