Hlavní obsah

Sněmovna přijala Stropnického návrh o postoji ČR k NATO

Novinky, jas
Aktualizováno

Sněmovna se ve středu vrátila k debatě o pozici ČR v rámci Severoatlantické aliance (NATO). Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) navrhl přijmout usnesení, podle něhož je Česká republika připravena plnit veškeré závazky plynoucí z jejího členství a aktivně se podílet na obraně hodnot aliance. Poslanci jej jako jediné přijali. Nepodpořili naopak návrhy ODS a TOP 09, které výslovně zmiňovaly možnost umístění vojsk NATO na našem území.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

Stropnický usnesení navrhl po úterní marné snaze opozice takový bod prosadit do programu schůze. Poslanci TOP 09 a ODS se pozastavovali nad ministrovým rozhovorem pro agenturu Reuters, v němž mimo jiné uvedl, že část české veřejnosti je s ohledem na zkušenosti z roku 1968 citlivá na možnost trvalého umístění vojska NATO na našem území.

Nad touto paralelou se pozastavil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který ji označil za nepatřičnou a pozval si ministra na kobereček. Stropnický v úterý poslancům vysvětloval, že jeho slova byla posunuta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve středu byl bod hladce zařazen na pořad schůze. „Nemáme s tím žádný problém,” ocenil návrh usnesení šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Navrhl doplnit k usnesení větu, že: „Sněmovna je v případě potřeby připravena schválit umístění vojsk NATO v ČR”. V podobném duchu navrhl usnesení i poslanec TOP 09 Marek Ženíšek.

Komunisté chtěli, aby bylo projednávání přerušeno do čtvrtka, což však Sněmovna odmítla a rozhodla se po předložení návrhů přerušit projednávání na hodinu.

K hlasování se poslanci dostali až v poledne a přijali pouze Stropnického návrh, který však neobsahoval výslovné zmínění faktu, že Sněmovna je připravena podpořit přítomnost aliančních vojsk v ČR.

ODS i TOP 09 to kritizovali. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil kolegy, kteří nehlasovali pro zbývající dvě usnesení za „kryptokomunisty”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám