Hlavní obsah

Sněhová kalamita vtrhla do Česka, nejhorší bude večer a víkend

Novinky, ČTK, jas, mh, alf
Aktualizováno

Na většině území České republiky začalo od pátečních ranních hodin sněžit. Před vydatnou sněhovou nadílkou varovali v minulých dnech meteorologové, podle jejichž předpovědi by do neděle mohlo místy napadnout i půl metru sněhu. Na sněhové srážky bohatá fronta se do republiky posouvá z jihu. Nejvíce snaží na Moravě, například Zlín svolal zasedání krizového štábu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zasněžená je i dálnice D1

Článek

Ve městě mají problém především autobusy a trolejbusy. "Vytrvale sněží a situace začíná být velmi naléhavá," řekl Vojtěch Cekota, mluvčí Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice. Sněžení by odpoledne mělo ještě zesílit. Je možné, že některé silnice, především v horských oblastech, nebudou průjezdné.

Od časných ranních hodin sněží na jižní a střední Moravě. Zde se v průběhu dne mohou srážky měnit na smíšené nebo mrznoucí. Na vozovkách zatím leží kolem tří centimetrů nového sněhu. 

Foto: Miroslav Homola, Právo

Z Brna jsou hlášeny desítky drobných kolizí. Řidiči jezdí krokem. Částečně také zkolabovala městské doprava. Trolejbusy stojí pod kopcem ve čtvrti Kohoutovice. „Největší starosti máme v kopcovitých a okrajových částech města. Někde jezdí doprava jen z obtížemi, jinde nejede vůbec,“ uvedla ke kalamitní situaci mluvčí Dopravního podniku Hana Pohanová.

„Mám na starosti odhrnování sněhu na úseku asi tři a půl kilometru. Než jej objedu, už je za mnou vozovka opět zapadaná. Je to nekončící práce,“ řekl Novinkám Václav Peška v Želešicích u Brna, jeden z mnoha lidí, kteří se nyní na jihu Moravy starají o údržbu vozovek. 

Nehody na D1

Intenzivní sněhové srážky byly zaznamenány také na Vysočině. Na Žďársku vane nárazový vítr, tvoří se sněhové jazyky a závěje. Silničáři vyjeli do terénu s veškerou dostupnou technikou a silnice průběžně ošetřují.

V důsledku počasí se objevují první nehody. Tři osobní vozidla havarovala na 145. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu ve Velkém Meziříčí. V místě je neprůjezdný levý jízdní pruh. Na 165. kilometru u Velké Bíteše před motorestem U Devíti křížů se srazila další dvě osobní auta, levý jízdní pruh je neprůjezdný. 

Na dálnici se především u Vyškova tvoří kolony. Dálnice je sice průjezdná, ale jen s nejvyšší opatrností. Během zhruba tří hodin už napadlo asi pět centimetrů nového sněhu a stále sněží.

Na Olomoucku by si řidiči měli dát pozor hlavně v okrese Přerov, kde vlivem sněžení leží zbytky rozbředlého sněhu i na silnicích prvních tříd.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Za půl dne na Zlínsku v pátek nasněžilo zhruba dvacet centimetrů sněhu. Obyvatelé regionu mají co dělat, aby jej stačili odklízet.

S intenzivním sněžením  se setkají řidiči ve Zlínském kraji. Vozovky nižších tříd na Valašsku pokrývá ujetá vrstva sněhu do deseti centimetrů, místy jsou vyjeté ledové koleje.

Se sněžením se setkají řidiči také na jižním Plzeňsku. Podle dispečera klatovských silničářů v nižších polohách okresu nesněží, zatím mírnější přeháňky jsou ve výše položených částech okresu na Šumavě.

Sněží také například na Domažlicku, kde je na silnicích vyšších i nižších tříd vrstva nového sněhu a silničáři zde doporučují jízdu se zvýšenou opatrností.

Na drobné sněžení a teploty hluboko pod nulou by se měli připravit řidiči v Karlovarském kraji. Na nasolených vozovkách se tvoří sněhová břečka.

Sněžení od jihozápadu zasáhlo také Ústecký kraj. Pozor by si měli řidiči dát zejména na Chomutovsku, Lounsku, Mostecku a Litoměřicku.

Sněžení komplikuje dopravu také v Pardubickém kraji. Vzpříčený kamión zcela zablokoval kopec silnice I/37 u Nasavrk na Chrudimsku a to nejspíš na několik hodin. Policejní mluvčí Věra Hamáčková řidičům radí, aby tímto směrem raději vůbec nejezdili.

Sněžit ráno začalo také ve středních Čechách. Silnice ve Středočeském kraji jsou zatím bez omezení sjízdné, ale i zde silničáři vyzývají řidiče k obezřetnosti.

Meteorologové varují před kalamitou

Do Česka se valí od jihu mohutná vlna sněžení, přes víkend by mohlo napadnout místy až 50 centimetrů nového sněhu a meteorologové varují před kalamitou.

Krom toho bude také foukat silný vítr, na horách se budou tvořit sněhové závěje, na silnicích v nížinách jazyky, a na jihu Moravy i ledovka.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí od pátku až do pondělního poledne pro celé území republiky.

V případě kalamitní situace doporučují meteorologové vůbec nevyjíždět, případně pouze se zimní výbavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám