Hlavní obsah

Školákům chutnají nikotinové sáčky, stát zasáhne

Nikotinová náhražka v podobě sáčků či bonbonů je už delší dobu legálně dostupná i dětem. Uživatelé si je dávají pod spodní nebo horní ret.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nikotin se tak přes sliznici uvolňuje do těla, což u některých lidí zvyšuje výkonnost. Sáčky neobsahují tabák, takže podle současné legislativy nepatří mezi výrobky, které by byly jakkoliv omezovány, jako tomu je u cigaret, dalších tabákových výrobků nebo alkoholu.

Legálnímu nákupu mladistvými se snaží zabránit novela zákona, kterou předkládá skupina poslanců z hnutí ANO. Zasáhnout chce i ministerstvo zdravotnictví.

Zpřísnit prodej i reklamu

Někteří odborníci však upozorňují, že je lepší nechat takovou náhražku bez omezení, než aby děti kouřily cigarety.

Podle průzkumu Státního zdravotního ústavu bylo loni nejvíce uživatelů nikotinových sáčků ve věku 15–24 let. Sáčky obsahují nikotinovou směs a jsou tak alternativou k cigaretám.

V novele zákona, kterou spolu s dalšími předkládá poslanec Marek Novák (ANO), jde především o omezení prodeje lidem pod osmnáct let.

„Není možné, aby tu fungoval prodej nikotinových sáčků lidem pod 18 let. Nikotin je vysoce návyková a zdraví škodlivá látka,“ řekl Právu Novák. Podle něj jsou nikotinové sáčky, tzv. lyfty, pro děti atraktivní svým balením. „Vypadá to jako bonbony, a ne jako nikotinový výrobek,“ řekl Novák. Nedávno předložil také návrh na změnu zákona o reklamě.

Nebezpečný trend mezi dětmi: nikotinové sáčky a šňupací tabák

Děti

„Chceme tu reklamu zastavit. Když přijedete na benzínku a před sebou vidíte banner, kde se píše ,uvolněte si ruce, dejte si sáček‘, tak mi to nepřijde správné,“ uvedl Novák.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku, která by omezovala různé příchutě sáčků nebo maximální obsah nikotinu v nich. „Chceme, aby to omezení začalo platit co nejdříve, protože je to celkem problém, který se podařilo našim předchůdcům vyjmout ze zákona. Další problém je, že to užívají mladiství,“ uvedl pro Právo mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Dostupné alternativy

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) však s návrhem ministerstva příliš nesouzní. „Já jsem primárně pro to, aby všechny alternativy k běžným cigaretám byly atraktivnější než cigarety samotné. Nemyslím si, že je dobré omezovat příchutě nikotinových sáčků. Co naopak dobře je, je omezení prodeje lidem pod 18 let,“ řekl Právu Vobořil.

O omezení už mluvil s ministerstvem. „Diskutovali jsme, zda existují příchutě, které cílí přímo na děti, ale osobně si myslím, že omezovat příchutě by bylo příliš složité. Shodli jsme se však na tom, že maximální obsah nikotinu v sáčcích by měl být 10 až 12 miligramů,“ vysvětlil Vobořil.

Není možné, aby tu fungoval prodej nikotinových sáčků lidem pod 18 let
Marek Novák, poslanec

Na konci června bude zveřejněn a diskutován akční plán, ve kterém Vobořil navrhuje zvláštní daň na nikotinové výrobky.

„Vláda sice nechce zvyšovat daně, ale tohle by byla nová spotřební daň, která má v tomto případě stejnou logiku jako daň u cigaret. Zároveň je nutné, aby tato daň byla nižší než u cigaret,“ uvedl Vobořil. Chce vyvolat i debatu, zda by část příjmů ze zdaněných závislostních produktů neměla jít na prevenci a léčbu závislých.

Věkové omezení ano, méně nikotinu ne

Společnost BAT, která vyrábí nikotinové sáčky VELO, plně podporuje věkové omezení prodeje nikotinových sáčků. Doteď podle jejího mluvčího Tomáše Tesaře vyzývala prodejce, aby sáčky prodávali pouze dospělým, ne všichni se však její výzvou řídili.

Elektronické cigarety pomohou skoncovat s kouřením jen desetině lidí

Zdraví

„Návrh na snížení maximálního množství miligramů nikotinu je ale bohužel založen na nedostatku informací. Platí, že uživatel z jednoho sáčku získá přibližně polovinu nikotinu, než je jeho deklarovaná hodnota. U elektronických cigaret platí limit 20 miligramů. Stejná hodnota nám dává smysl i u sáčků,“ uvedl pro Právo Tesař. Podle něj by omezení maximálního množství nikotinu u sáčků znamenalo jejich nekonkurenceschopnost.

„U nikotinových sáčků nic nehoří a ani se nic nevdechuje, což proti cigaretám umožnuje snížit obsah škodlivin až o 99 procent. Na sáčky přitom z cigaret přešlo již více než sto tisíc uživatelů, kteří dnes již nekouří nebo spotřebu cigaret omezili,“ dodal. Podle něj by Česko mělo jít cestou Švédska, kde je díky nikotinovým sáčkům pouhých pět procent kuřáků a nejmenší výskyt rakoviny plic v Evropě.

Anketa

Měly by být nikotinové sáčky pro mladistvé zakázány?
Ano
92,4 %
Ne
7,6 %
Celkem hlasovalo 13679 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám