Hlavní obsah

Šéfem jihomoravské ANO by mohl být Wenzl. Nové vedení bude znovu stavět brněnskou buňku

Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Novým předsedou jihomoravské ANO by se mohl stát ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl. Návrh, který vzešel ze čtvrtečního sněmu jihomoravské organizace, ještě musí schválit předsednictvo hnutí. Nové krajské vedení bude mít za úkol obnovit zrušenou a v poslední době v souvislosti s údajnou korupční kauzou Stoka hojně zmiňovanou brněnskou organizaci. Dosavadní jihomoravská šéfka a poslankyně Taťána Malá se rozhodla nekandidovat na žádnou z pozic ve vedení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalá předsedkyně jihomoravského hnutí ANO a poslankyně Taťána Malá se nominace vzdala.

Článek

„Pokud budu potvrzený ve funkci, hlavními úkoly budou obnova brněnské organizace a volby,” uvedl Wenzl. Jak bude probíhat obnova zrušené početné brněnské buňky, nechtěl zatím komentovat, nadnesl pouze, že kandidáti budou více prověřováni například v nejrůznějších veřejných rejstřících.

Malá se nominace vzdala

Kromě předsedy, kterého ještě musí potvrdit celostátní vedení hnutí, si jihomoravští členové zvolili i místopředsedy. Post první místopředsedkyně zastane šéfka tišnovské organizace Lenka Knechtová a místa dvou dalších místopředsedů obsadili poslanci Lenka Dražilová a David Štolpa.

Babiš: Nepřipustím, aby aféry z krajů ničily moji práci. Jermanová předvedla nonsens

Domácí

Dosavadní krajská předsedkyně Taťána Malá se rozhodla nekandidovat po řadě kritických ohlasů na její případnou vůdčí roli v obnově zrušené brněnské organizace, a aby na organizaci nevrhala špatné světlo.

„V posledních dnech a týdnech jsem si o sobě přečetla spoustu článků, které tvrdily, že nejsem tou vhodnou osobou, která má obnovit brněnskou organizaci. Myslím si přesný opak. Na jejím očištění pracuji dlouhodobě. Nechci ale vypadat, jakože na své funkci lpím a tím na obnovu vrhat špatné světlo,” odůvodnila své rozhodnutí Malá.

V Brně si jdou frakce po krku, musíme ho očistit, shodlo se předsednictvo ANO

Domácí

Členové jihomoravské ANO byli nuceni si zvolit nové předsednictvo poté, co zhruba v polovině června čelní představitelé hnutí rozhodli na návrh svého šéfa Andreje Babiše o zrušení celé brněnské organizace. O členství přišlo přes dvě stě lidí.

Spouštěčem kauza Stoka a odchod Vokřála

ANO k tomuto kroku přistoupilo v návaznosti na prohlášení brněnského exprimátora a místopředsedy celého hnutí Petra Vokřála, který se počátkem června rozhodl z partaje odejít. Podle jeho vyjádření v médiích je brněnská buňka napojena na podsvětí. Odejít se rozhodl poté, co neuspěl s návrhem na zrušení tří místních organizací kvůli možnému spojení některých členů s trestními kauzami.

Vokřál v ANO končí, brněnská buňka hnutí je podle něj spojená s podsvětím

Domácí

Vokřál odkazoval hlavně na kauzu Stoka, která míří před soud. Mezi obžalovanými je někdejší místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula či exmístostarosta Brna-Ivanovic a bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-středu Petr Liškutin (dříve ANO). Švachula byl podle obžaloby hlavou skupiny, která manipulovala na radnici se stavebními zakázkami a brala za to vysoké úplatky.

V souvislosti s kauzou se taktéž v policejních odposleších často objevují jména druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího. Ani jeden z nich však stíhán a ani následně obžalován nebyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám