Hlavní obsah

Rytíři zahltili soudy. Chtějí 15 tisíc hektarů, školy i zámky

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší soudní spor o nevrácený církevní majetek začal. Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě (bývalý řád německých rytířů) začal podávat žaloby, ve kterých žádá rozsáhlé majetky, včetně 15 tisíc hektarů lesů na severu Moravy a ve Slezsku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hrad Bouzov

Článek

Řád podle informací Práva už podal šest určovacích žalob na Moravskoslezský kraj, z toho čtyři k Okresnímu soudu v Bruntále a dvě v Opavě. Ve všech případech zpochybňuje převod majetku ze státu na kraje s odkazem na porušení blokačního paragrafu zákona o půdě.

Pokud by mu soudy vyšly vstříc a vrátily majetek státu, mohli by ho rytíři poté žádat v rámci církevního zákona.

V zatím podaných žalobách chce řád desítky budov v centru Bruntálu.

Například zámek a přilehlé nádvoří, Zámecké náměstí, budovy střední průmyslové školy, obchodní akademie, základní umělecké školy a domova mládeže.

Foto: ti, Právo

O co žádá německý řád

Rytíři dále žádají zámek Sovinec a několik domů v přilehlé obci, budovy v Opavě a ve Vrbně pod Pradědem základní školu, družinu, jídelnu a dětský domov.

Kraje se zlobí, požádají vládu

Podle vyjádření mediálního zástupce řádu Mikuláše Černého pro Právo řád už podal žaloby i na Lesy České republiky, v kterých žádá patnáct tisíc hektarů lesa hlavně na Jesenicku a Bruntálsku.

Ty jim státní instituce odmítly vydat, protože byly údajně řádu konfiskovány na základě prezidentských dekretů po druhé světové válce.

Rozhodnutí řádu žalovat kraje, i když restituční zákon jasně říká, že církve mohou požadovat pouze majetek státu, rozzlobil soc. demokratické hejtmany. Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) Právu řekl, že hejtmani se domluvili, že budou krajský majetek bránit všemi právními prostředky.

„Kraje odmítají žádosti o vydávání majetku církvím, protože se nás zákon o církevních restitucích netýká. Majetek jsme od státu převzali v dobré víře a vlastníme ho víc než deset let,“ uvedl Hašek.

Odkázal na zákon, který jednoznačně říká, že za nevydaný majetek krajů a obcí dostanou církve 59miliardovou paušální náhradu plus inflaci, a také, že církve podepsaly se státem smlouvu, v níž se zavázaly, že už nebudou vznášet další nároky.

Řád: Majetek byl převeden protizákonně

„Pokud budou církve pokračovat v tlaku na územní samosprávu v otázce církevních restitucí, tak nám nezbude než se obrátit na vládu, aby vymáhala podle uzavřené smlouvy to, že nebudou podávány žaloby mimo obsah restitučního zákona,“ podotkl Hašek.

Připomněl, že hejtmani již dvakrát jednali s církevními představiteli, naposledy v lednu s kardinálem Dominikem Dukou. Na schůzce požádali, aby Česká biskupská konference vydala prohlášení, že respektuje zákon o převodu majetku ze státu na kraje z roku 2000, což se ale zatím nestalo.

Řád nevidí důvod, proč o majetek nebojovat soudně. „Podle názoru vedení řádu byl majetek na kraje převeden protizákonně, byly porušeny blokační paragrafy, a proto se budou o majetek soudit, protože předpokládají, že na něj mají nárok,“ řekl Právu Černý. Lze předpokládat, že řád zažaluje i další státní instituce, které s odkazem na Benešovy dekrety požadovaný majetek odmítly vydat.

„Není to právní nástupce řádu“

Ministerstvo zdravotnictví např. odmítlo vydat celý komplex lázní Karlova Studánka, ministerstvo obrany zase rekreační středisko Ovčárna blízko Pradědu.

Podle resortu zdravotnictví se například neprokázalo, že současný řád je právním pokračovatelem historického řádu německých rytířů.

„U žádného z předložených dokumentů neplyne, že by se jednalo o plnohodnotného právního nástupce německého řádu,“ sdělilo před časem Právu ministerstvo.

Podobně argumentuje i Národní památkový úřad, který rozhodl nevydat rytířům hrad Bouzov ani bývalý řádový dům v Opavě.

Reklama

Související články

Průlom: Mniši vysoudili majetek soukromé firmy

Přelomového rozsudku se podařilo docílit františkánským mnichům. Jako první církevní instituce u soudů dosáhli na soukromý majetek, ačkoliv restituční zákon to...

Výběr článků

Načítám