Hlavní obsah

Rybáři stále nevědí, jestli mohou chytat

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Mezi sportovními rybáři zavládl chaos. Od pátku platí prováděcí vyhláška k novému zákonu o rybářství, která mimo jiné ruší všeobecný zákaz lovu v revírech. Přitom na většině řek platí jarní hájení ryb do 16. června. Může se nebo nemůže chytat, to je klíčové dilema rybářů v těchto dnech.

Foto: Josef Zajíc

In-line Park v Ostravě - Vítkovicích. 22.4.2015 Jejich první kroky.

Článek

V kancelářích rybářských organizací drnčí nepřetržitě telefony. Vyznavači Petrova cechu chtějí vědět, zda už nyní mohou na tekoucích vodách chytat nebo ne. Nikdo z funkcionářů Českého rybářského svazu jim však není v současné době schopen dát jednoznačnou odpověď.

"Od 1. dubna platí nový zákon, který o všeobecném hájení ryb nic neříká, a od pátku 23. 4. platí prováděcí vyhláška, která pojem všeobecný zákaz lovu nezná. Podle nás je to jasné. Chytat na řekách se může. Jenže ministerstvo zemědělství přišlo s jiným právním výkladem a tvrdí, že do konce roku platí dosavadní pravidla rybolovu, a to včetně všeobecného hájení. V tomto duchu nás také na to upozornilo," řekl jednatel Českého rybářského svazu pro západní Čechy Jan Štípek.

Informace z ministerstva jsou protichůdné

Proto volajícím rybářům Štípek radí, aby s nahozením udic do řek ještě vyčkali. "Do konce týdne se to snad vyjasní. Čekáme na to, až z ministerstva přijde písemné stanovisko podepsané kompetentní osobou. Doposud to byly od ministerských úředníků pouze ústní konzultace, leckdy protichůdné, které nemají žádnou právní váhu," pokračoval Štípek.

Stanovisko ministerstva zemědělství vychází podle Jaroslava Poupě z odboru rybářství, myslivosti a včelařství ze zaběhnuté rybářské praxe. "V příslušném paragrafu nového zákona o rybářství se říká, že uživatel revíru stanovuje k vydané povolence bližší podmínky výkonu rybářského práva neboli postaru rybářské řády. Pokud je v prováděcí vyhlášce napsáno, že dosavadní povolenky platí do konce roku, tak s nimi platí i jejich nezbytná součást, kterou je rybářský řád," vysvětlil Poupě. Jak dodal, tím, že si rybář koupil povolenku a k ní dostal rybářský řád, tak ho musí dodržovat.

Podle Štípka jde ale o krkolomnou konstrukci. "Konzultovali jsme to s právníky, kteří se divili, že z toho, že je potvrzená pouze platnost dosavadních povolenek, ministerstvo dovodilo, že platí i dosavadní pravidla rybolovu," reagoval Štípek.

Budou je mít za pytláky

To by ovšem znamenalo nerespektovat platnost zákona. "Tyhle tahanice mohou trvat třeba měsíc a nemůžeme rybářům donekonečna říkat, že nevíme, jestli smějí chytat nebo ne. V tomhle jsou zákon a vyhláška nešťastné, protože měnit uprostřed rybářské sezóny pravidla pro čtvrt miliónu lidí v republice není dobré. Mohla vyjít samozřejmě vyhláška, ale ve věcech praktického rybolovu tam mohlo být jasně vyjmenováno, které věci dojedou podle starého rybářského řádu, a bylo vystaráno," uzavřel Štípek.

Podobný zmatek jako na západě Čech vládne mezi rybáři i v dalších částech republiky. "Na rybáře, kteří budou nyní přistiženi při rybolovu na řekách, budeme pohlížet jako na pytláky. Dokud se nepřehledná situace neujasní, upozorňujeme rybáře, aby raději na tekoucích vodách nelovili," prohlásil jednatel jihočeských sportovních rybářů Jan Štěpán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám