Hlavní obsah

Rošáda na radnici Prahy 10. Richter a Zoufalík si prohodili funkce

Právo, Jan Martinek
Praha

ODS přišla o další radnici: tentokrát v Praze 10, kde se v úterý rozhodl rezignovat starosta Milan Richter. Své místo postoupil nezávislému místostarostovi Bohumilu Zoufalíkovi, nedávno vyloučenému z ODS za nerespektování stranického usnesení. Richter byl po své rezignaci podle koaliční dohody zvolen místostarostou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Richter, foto z roku 2012

Článek

Zoufalík na radnici Prahy 10 sestavil klub nezávislých, který tvoří i bývalý předseda klubu ODS Ivan Vinš. Na protest proti současné politice vedení pražské ODS se k nim připojili i někdejší starosta za ODS Vladislav Lipovský a zastupitelka Hana Štěpánková.

„Jedna věc je náš dres, naše trička, ve kterých soupeříme, druhou věcí je lidský přístup, který jsme si zde vybudovali a kterého si vážím. Nezávislí nevznikli kvůli tomu, že bychom se zde v Praze 10 hádali a prali, ale kvůli vedení pražské ODS a jejím nesmyslným krokům. Moje srdce je stále zde na Praze 10,“ řekl po svém zvolení starostou Zoufalík.

Milan Richter, který si se Zoufalíkem tak prohodil funkci, viní ze ztráty radnice vedení pražské ODS. Svou rezignaci označil za kompromis v rámci nové koaliční dohody.

„Dnes došlo k tomu, že ODS ztratila radnici Prahy 10 a post starosty této městské části. Stalo se tak kvůli diletantským krokům vedení pražské ODS v čele s předsedou Svobodou, která nejen přišla o magistrát a post pražského primátora, ale také o dvě největší městské části v Praze a její starosty - Prahu 4 i Prahu 10. Vedle toho ODS ztratila i Prahu-Kunratice. Jedná se o přímý důsledek destrukční a hloupé politiky pražské ODS. Ta se nesmyslně snažila vyloučit své dlouholeté členy, pražské zastupitele a členy ODS v Praze 10, kteří zde dosahovali dlouhodobě vítězných volebních výsledků,“ napsal v prohlášení exstarosta Richter.

Bohumil Zoufalík patřil v ODS k největším kritikům předsedy Petra Nečase a exprimátora Bohuslava Svobody. On a Ivan Vinš byli vyloučeni proto, že se odmítli podřídit usnesení regionální rady pražské ODS a hlasovali pro odvolání pražských radních za TOP 09. Jejich vyloučení pak schválila výkonná rada ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám