Hlavní obsah

Renta 50 tisíc, důchod 23 000 Kč. Budeme muset vyžít, postěžoval si Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Budeme z toho muset vyžít,“ komentoval svoji ekonomickou situaci po skončení prezidentského mandátu v Partii na CNN Prima News Miloš Zeman. Renta exprezidenta činí přitom 50 tisíc korun, k tomu ale – jak přiznal v pořadu – bude pobírat ještě důchod zhruba ve výši 23 tisíc korun. Manželku Ivanu Zemanovou plánuje zaměstnat jako asistentku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Já mám kromě renty (exprezidenta) starobní důchod, který po všech valorizacích je 23 tisíc korun,“ přiblížil prezident v Partii.

Oproti prezidentskému platu, který nyní po lednovém navýšení činí 341 tisíc korun, si tak prezident výrazně pohorší. „Budeme z toho muset vyžít,“ postěžoval si Zeman.

Dalších 50 000 Kč na asistenta

Kromě toho má ale podle zákona nárok na paušální náhradu ve výši 50 tisíc korun, která je určena zejména na nájem kanceláře či na odměnu asistenta.

Dosluhující hlava státu chce zaměstnat jako svoji asistentku manželku Ivanu Zemanovou. „Je to možné, protože ona je teď bez práce a musíme snižovat nezaměstnanost,“ reagoval ironicky na dotaz moderátorky.

Zvyšte daně, radí vládě Zeman

Domácí

Končící prezident Miloš Zeman totiž plánuje, že po odchodu z Pražského hradu zřídí svou kancelář. Ta by měla sloužit pro kontakt s veřejností, nacházet by se pak měla v blízkosti Pražského hradu.

„Má být v nějaké uličce blízko Hradu. Já jsem tam ještě nebyl. Bude to jenom takové místo setkávání pro lidi, kteří se se mnou chtějí vidět,“ nastínil své plány.

Upřesnil, že kancelář by měla být menší než exprezidenta Václava Klause. Sloužit by ale měla k podobnému účelu.

Anketa

Zaslouží si odcházející hlava státu vyšší rentu než 50 000 Kč?
Ano.
12,8 %
Ne.
85,3 %
Nevím.
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 81042 čtenářů.

Zeman: Opozice kapitulovala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám