Hlavní obsah

Pyrotechnici vyčistili areál ve Vrběticích, munice se může odvézt

Vlachovice (Zlínsko)

Po více než týdnu práce pyrotechnici v neděli vyčistili část areálu ve Vrběticích, kde v říjnu explodoval muniční sklad. Oznámila to zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V následujících dnech by tak mohlo začít přesun munice z dalších skladů v areálu, mělo by jí tam být zhruba sedm tisíc tun.

Foto: ČR Policie, ČTK

Pyrotechnici čistí areál ve Vrběticích na Zlínsku

Článek

"Vše je nachystané, vypáskované a vykolíkované," uvedla Kozumplíková. Další postup se bude zřejmě řešit na pondělní poradě, odvoz munice bude koordinovat policie.

Pyrotechnici začali intenzivně čistit komunikace a okolí skladů minulý týden poté, co uplynula sedmidenní lhůta bez samovolného výbuchu munice v areálu. Práci částečně komplikovalo bláto v areálu, naštěstí však nezačalo sněžit.

Pyrotechnici shromažďovali roztroušenou munici, a pokud to její stav vyžadoval, likvidovali ji přímo na místě, nebo ji chystali k odvozu do vojenského prostoru v Libavé, kde bude bezpečně zničena. "V posledních dnech však žádná řízená detonace nebyla," podotkla Kozumplíková.

Pyrotechnici se dostali až k samotnému epicentru výbuchu, které dlouho chladlo. "Teplota na povrchu ohniska již kopíruje venkovní teplotu," poznamenala mluvčí.

Odvoz munice příští týden

Příští týden by měl začít odvoz materiálu z některých skladů. Pyrotechnici však budou muset ještě uloženou munici zkontrolovat, teprve poté do skladů pustí zástupce firem a bude moci začít odvoz.

Munici by měly odvážet firmy, které mají v areálu pronajaté sklady. Něco si odvezou zákazníci, kteří munici nakoupili. Zbytek je připraven zajistit stát. Munice by se měla převézt do skladu v Květné na Svitavsku, kam se vejde asi 2800 tun. Tamní sklad, který se rok nepoužíval, by měl být podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) uveden do provozu do 13. prosince.

Záběry pyrotechniků při zásahu ve VrběticíchVideo: Policie ČR

Muniční sklad, který si pronajímala ostravská společnost Imex Group, vybuchl 16. října. Dva její zaměstnanci při výbuchu zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek miliónů korun. Obyvatelé okolních obcí si již další skladování munice v areálu nepřejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám