Hlavní obsah

Protiruské sankce mají smysl, rýpl si Zaorálek do Zemana

Protiruské sankce alespoň částečně splnily svůj účel, tedy tlak na Moskvu, a mohou přispět k urovnání konfliktu na východní Ukrajině. Myslí si to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který věří, že je stále možné problém vyřešit diplomatickými jednáními.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Ministr reagoval na tvrzení prezidenta Miloše Zemana, který sankce uvalené Evropskou unií a Spojenými státy na Rusko kvůli jeho angažmá v ukrajinské krizi opakovaně odmítl jako zbytečné a kontraproduktivní. [celá zpráva]

Zaorálek souhlasil, že sankce samy o sobě nepřinesou nic dobrého. "Sankce jsou nástroj a mají smysl, pouze pokud jsou nástrojem určité politické strategie," uvedl šéf diplomacie. V případě těch protiruských jde podle něj o to, aby se Rusko vrátilo k jednacímu stolu a podílelo se na nenásilném řešení situace na Ukrajině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Můj dojem je, že sankce svoji roli sehrály," poznamenal k jejich účinnosti Zaorálek. "Z toho, co čtu, tak mi připadá, že sankce roli toho tlaku plnily. A dokonce někteří tvrdí, že příměří, které tam je, je do určité míry dílem toho, že se zvolily tyto kroky," dodal.

Příměří se nedodržuje

Odmítl přitom názor, že protiruská opatření jsou samoúčelná a jejich smyslem bylo potrestat Moskvu.

"Jejich smysl je pouze vrátit se k diplomatickému řešení. Pořád si myslím, že je naděje, že se nám to podaří," poznamenal. Na příměří se ukrajinská vláda a proruští separatisté dohodli na začátku září v Minsku, klid zbraní je ale neustále porušován a na obou stranách dál přibývají mrtví.

"Ve chvíli, kdy se zjistí, že se 12 bodů mírového plánu plní a že strany činí to, k čemu se zavázaly, tak v Evropě jsme připraveni mluvit o tom, jak sankce odbourávat," doplnil ministr. Hodnotit vývoj situace na východě Ukrajiny budou podle něho unijní ministři zahraničí už na své příští schůzce. Případné rušení sankcí bude záviset výhradně na zlepšení situace ve válečné oblasti, uvedl Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám