Hlavní obsah

Babiš v projevu: Nechci dopustit miliony nakažených a tisíce mrtvých

• Aktualizováno
Novinky, jam

Premiér Andrej Babiš vystoupil v pondělí večer s televizním projevem, ve kterém vyzýval, aby lidé dbali na nošení roušek a dodržování dalších nařízení proti šíření koronaviru. Přiznal zároveň, že vývoj epidemie v Česku na jaře ho ukolébal, a uvedl, že tuto chybu už nechce opakovat.

Projev Andreje BabišeVideo: ČTK

 
Článek

„Epidemie je zpět. Bohužel. Čísla nákazy závratně rostou. V posledních dnech nám byly předložené scénáře vývoje, které mě značně znepokojily,“ řekl Babiš na úvod.

Znovu ocenil způsob zvládnutí krize na jaře a připomněl v této souvislosti i zrušení povinnosti nosit roušky od 1. července.

„Tehdy jsme těch opatření měli všichni až po krk, všichni jsme se chtěli volně nadechnout a užít si léto, jak jsme zvyklí. Bylo to poté, co jsme zarazili šíření nemoci jako jedni z prvních v Evropě. Měli jsme jen minimum mrtvých, což nás tehdy možná ukolébalo v představě, že to s tím virem není tak zlé. I já jsem se nechal unést nastupujícím létem a atmosférou ve společnosti. To byla chyba, kterou nechci zopakovat,“ řekl.

Slušnost byla Vojtěchova nevýhoda, řekl Babiš

Domácí

Podle něj je společnost v přístupu k nákaze rozdělená - jedni nosí roušky a podporují všechna opatření, jiní zase považují virus za obyčejnou chřipku.

„Můžu to chápat u mladší generace, protože tam nakažení většinou ani nevykazují příznaky a po karanténě se vrací zpět do normálního života. Ale pro starší lidi, kteří navíc mohou mít zdravotní komplikace, jako například vysoký tlak, plicní či srdeční onemocnění nebo cukrovku, je koronavirus vážné ohrožení. Právě starší a nemocné lidi musíme ochránit,“ řekl.

Vymezil se proti tomu, že by někdo mohl nenošením roušek protestovat proti vládě, a apeloval, aby lidé opatření dodržovali kvůli blízkým, kamarádům a známým.

„Nikdo nechce nikoho z plezíru omezovat. Rouška neohrožuje svobodu a demokracii. Ale její nenošení ohrožuje životy. Sám jsem viděl případy, hlavně v Praze, kdy lidi nerespektovali ani ty úplně základní pokyny. Nošení roušky není o svobodě jednotlivce, ale o osobním pohodlí. Ano, je to otravné a ne moc příjemné – ale zachraňuje to naše životy. A já jako předseda vlády prostě nechci dopustit, abychom měli miliony nakažených a tisíce mrtvých,“ podotkl.

Vojtěch byl Babišovým otloukánkem, míní politologové

Domácí

Babiš se také vymezil vůči tomu, že někteří lidé vidí vzor ve Švédsku, které zvolilo v boji proti nákaze z počátku benevolentnější přístup. „Švédsko šlo cestou promoření, což vyústilo v to, že tam zemřelo celkově 5865 lidí s covidem. Jedenáctkrát více než u nás. Také tam mají zakázané všechny kulturní akce nad padesát lidí. Jinými slovy, opatření jsou tam dnes přísnější než doposud u nás,“ řekl.

Babiš pak poděkoval profesím zapojeným do boje s koronavirem a znovu vyslovil uznání i ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), který k pondělku rezignoval.

„Je to slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk, kterého jsem si kdysi přivedl na ministerstvo financí a v podstatě si ho vychoval, takže k němu mám speciální vztah. Přinesl do politiky slušnost a úctu a jsem přesvědčen, že se na něj jednou bude vzpomínat jako na nejlepšího ministra zdravotnictví,“ řekl.

Mezi úkoly, které je nyní třeba udělat, zmínil třeba zajištění dostatečného počtu odběrných míst a kapacity laboratoří, spuštění systému sebereportování, zajištění dostatečné kapacity lůžek pro pacienty s covidem či ochranu zdravotnického personálu.

„Nechceme zavírat ekonomiku a ohrozit zaměstnanost. Stejně jako vy to chceme zvládnout jen s opatřeními, která náš život omezí co možná nejméně. Pojďte nám s tím prosím pomoct,“ dodal.

Pár dní a Babiš už nechlácholí

Domácí

Babiš v souvislosti s epidemií koronaviru v televizi se svým projevem vystoupil letos už dvakrát, a to během jarní fáze epidemie. V březnu při zavádění tvrdých bezpečnostních opatření, z nichž se tuzemská ekonomika nyní vzpamatovává a státní rozpočet kvůli nim skončil v půlbilionovém deficitu, premiér slíbil, že za to přijme odpovědnost.

V dubnu pak kromě hájení projektu chytré karantény, který dlouhodobě čelí kritice, také apeloval na občany, aby se chovali zodpovědně, byli ohleduplní ke svému okolí a dodržovali nařízená protiepidemiologická opatření.

Premiér kvůli projevu téměř vynechal své pravidelné nedělní hlášení, které pod názvem „Čau lidi” zveřejňuje na Facebooku. Zatímco jindy má stopáž jeho sdělení i dvacet minut, tuto neděli se jednalo o zhruba dvacet sekund, během kterých pouze avizoval své vystoupení v televizi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám