Hlavní obsah

Pražské ANO proti primátorce, vedení vyslovilo Krnáčové nedůvěru

Praha
Aktualizováno

Vedení pražské organizace hnutí ANO vyslovilo nedůvěru primátorce Adrianě Krnáčové. Uvedl to server Echo24 a ParlamentníListy. Pro Krnáčovou to může znamenat i hrozbu odvolání z čela hlavního města. Pražské ANO o primátorce hlasovalo jen krátce poté, co klub zastupitelů pražské Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) podržel ve funkci náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ), se kterým je Krnáčová ve sporu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Proti Krnáčové bylo podle serveru Echo24 patnáct členů předsednictva pražského ANO. Dva se v hlasování zdrželi. Primátorka už prý také ani nemá důvěru zastupitelského klubu ANO.

„Měli jsme dnes krajské předsednictvo. Jednali jsme o průběhu klubu z minulého týdne. Musím říci, že krajské předsednictvo se shodlo s názorem klubu, že bohužel paní primátorka nadále důvěru klubu nemá," uvedl pro ParlamentníListy radní za ANO Michal Hašek.

Předsednictvo podle něj dalo mandát vyjednávacímu týmu, aby jednal dál o osudu koalice.

Jen pár hodin před tím, než se objevila informace o hlasování o Krnáčové, odmítl klub zastupitelů pražské Trojkoalice požadavek koaličních partnerů ANO a ČSSD na odvolání Matěje Stropnického z funkce náměstka primátorky.

"Klub dnes přijal jednomyslně usnesení, že Trojkoalice odmítá ultimátum ze strany koaličních partnerů a trvá na věcné argumentaci a plnění programových priorit, což je především schválení nulové tolerance hazardu, změny financování městských částí a řešení sporných otázek územního rozvoje. My máme koaliční smlouvu a trváme na jejím plnění," řekl předseda klubu a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ).

Pokud jde o možnost rozpadu koalice na pražském magistrátu, Štěpánek řekl, že "to je otázka pro ty, kdo přišli s personální změnou", tedy pro zástupce ANO a ČSSD.

Podle členů klubu je Trojkoalice jednotná. "Máme společný projekt a nemáme důvod, proč bychom z něho ustupovali," uvedl radní a předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf.

Zelení: PSP zpět Stropnickému

Spor v koalici rozpoutalo to, že primátorka Krnáčová před dvěma týdny předložila vlastní návrh pražských stavebních předpisů (PSP) a zároveň nechala odebrat Stropnickému kompetence týkající se jejich přípravy.

Minulý týden ve čtvrtek pak ANO a ČSSD po jednání koalice požádalo, aby Stropnický ve vedení města skončil.

Zelení pak v pondělí přišli s návrhem, aby PSP byly znovu vráceny do gesce Stropnického.

„Jsme jednotní i v reflexi na to, jak silné bylo ultimátum našich koaličních partnerů. I to vedlo k tomu, že jsme byli natolik konsenzuální,” řekl po jednání předsednictva pražské organizace Strany zelených Ondřej Mirovský.

Výzva k odvolání Stropnického je podle zelených snahou odvést pozornost od skutečných problémů koalice.

Koaliční partnery budou zelení žádat, aby na dalších jednáních vznikl harmonogram, jak se budou plnit jednotlivé programové body, například regulace hazardu, financování městských částí nebo agenda územního rozvoje.

Kvůli sporům na magistrátu se v pondělí sešlo i vedení pražské KDU-ČSL. To se usneslo, že neopustí Trojkoalici a že magistrátní koalice s ANO a ČSSD je nejlepší možná varianta vzhledem k rozdělení křesel v zastupitelstvu.

Piráti zvažují spolupráci

Čtyřčlenný zastupitelský klub Pirátů, který dosud odmítal křesla v radě hlavního města, v pondělí uvedl, že by chtěl jednat o případné koaliční spolupráci na pražském magistrátu. [celá zpráva]

Konečný souhlas s vyjednáváním musí dát vedení strany. Piráti odmítali od voleb podporu radě, v které budou členové ODS nebo ČSSD.

Spolupráci s Piráty prozatím vyloučil radní Jan Wolf (KDU-ČSL), přednost má koalice s ANO a ČSSD. "Koalice s ANO a ČSSD je ta nejlepší možná varianta vládnutí v Praze, opozice je rozbitá a žádná jiná varianta by nepřinesla něco lepšího," řekl.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám