Hlavní obsah

Pražská TOP 09 přitlačila ODS ke zdi a chce post primátora

Právo, Novinky, trj, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská TOP 09 v noci předala ODS výpověď koaliční smlouvy. V novém návrhu žádá primátorský post a dalších šest křesel. Na ODS by zbyla křesla čtyři. Současný poměr je šest ku pěti ve prospěch TOP 09.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Požadavek pražské TOP 09 podpořilo i předsednictvo strany. V usnesení uvedlo, že jeho členové souhlasí, aby pražští kolegové získali místo primátora. „TOP 09 je připravena převzít hlavní politickou odpovědnost. Je tím povinována voličům, kteří z ní v Praze učinili nejsilnější stranu,“ stojí v usnesení.

Tento návrh je pro ODS nepřijatelný
Zdeněk Zajíček, první místopředseda pražské ODS

Primátor Bohuslav Svoboda vedení TOP 09 podle tiskové zprávy zklamal. „TOP 09 před rokem a půl vstupovala do koalice primátora Svobody s důvěrou, že jeho osoba je zárukou věrohodné a transparentní politiky. Primátor bohužel naše očekávání nesplnil. Snahu o transparentní politiku pouze mediálně předstíral.“

ODS proti

Návrh se ale nelíbí ODS. „Já myslím, že tento návrh je pro ODS nepřijatelný,“ reagoval pro Právo první místopředseda pražské ODS Zdeněk Zajíček s tím, že o návrzích TOP 09 bude klub pražských občanských demokratů jednat odpoledne. Požadavek, aby se strany dohodly do středy, označil za „účelovou hru TOP 09“.

Zajíček stále věří, že ODS uhájí primátorský post, strana pro to udělá prý maximum. „Pokud se ale TOP 09 spojí s ČSSD, počty jsou takové, že spolu vládnout mohou. Pan Hudeček nakonec opakovaně říká, že je mu jedno, s kým bude vládnout,“ dodal Zajíček.

Návrh nové koaliční smlouvy podle informací Práva neobsahuje jména ani rozdělení kompetencí. Otázka, kdo je kandidátem TOP 09 na primátora, zůstává nezodpovězena. Ze hry je patrně volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma, dříve se spekulovalo o radním pro kulturu Václavu Novotném či předsedovi klubu Jiřím Vávrovi. Očekává se však, že ODS návrh odmítne a připraví vlastní návrh smlouvy.

Dlouhodobé spory

Radní ODS a TOP 09, přestože se koalice rozpadla, spolu na magistrátu v úterý před polednem probírají věcný program řádné schůze městské rady. Koaliční záležitosti si nechali na konec jednání.

Obě koaliční strany se již delší dobu přou. TOP 09 si stěžuje na špatnou koaliční spolupráci, která znemožňuje řešení palčivých problémů. V pondělí večer pak členové Krajského výboru TOP 09 na mimořádném zasedání schválili vypovězení koaliční smlouvy. [celá zpráva]

Pražské komunální volby v roce 2010 vyhrála TOP 09, jejímž lídrem byl bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Ten se ale primátorem nestal, neboť koalici vytvořily ODS a ČSSD. Ta vydržela až do loňského listopadu, kdy se ODS nově spojila s TOP 09.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám