Hlavní obsah

Sochu maršála Koněva zakryla Praha 6 plachtou, hned ji někdo strhl

Praha
Aktualizováno

Zakrytí sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, k němuž v pátek přistoupila radnice Prahy 6, nemělo dlouhého trvání. Po poledni na konstrukci vyšplhal muž, který plachtu odstranil. Praha zakrytí zdůvodnila tím, že chce zabránit dalším útokům vandalů, kteří pomník v minulosti opakovaně polili barvou a popsali nápisy.

BEZ KOMENTÁŘE: Plachtu ze sochy maršála Koněva někdo okamžitě strhnulVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na místě dopoledne vyrostlo lešení a následně byla socha zakryta plachtou. Tak by to mělo zůstat do doby, než se rozhodne, co se sochou dál.

Pomník byl zakrytý jen pár desítek minut, když kolem jedné odpoledne muž identifikovaný jako aktivista Jiří Černohorský vylezl na lešení a plachtu strhl.  Argumentoval, že „Rusové Československo osvobodili a zachránili tisíce lidských životů.” Posléze vykřikoval urážky na adresu starosty Prahy 6.

Praha 6 už avizovala, že plachtu ještě v pátek vrátí na místo.

Foto: Archiv Novinky

Stržená plachta ze sochy maršála Koněva

„Stavíme lešení, abychom sochu ochránili před dalšími vandalskými útoky. Je to v tuto chvíli nejúčinnější řešení. Nejsme apriorně proti tomu tady sochu mít, ale nejsme schopni ji efektivně ochránit," citovala ještě před zakrýváním sochy mluvčího radnice Prahy 6 Ondřeje Šrámka ČTK.

O dalším postupu bude radnice jednat 12. září. „Není to ale tzv. deadline, do kterého bude jasno. Ozvali se nám již dva zájemci, kteří by ji chtěli do svých muzeí. Uvidíme, jak se diskuse vyvine,” řekl Šrámek.

Sochu maršála Koněva zakryla plachtaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Socha byla naposledy pomalována minulý týden patrně v souvislosti s výročím událostí ze srpna roku 1968.

Na pomníku se tehdy objevil nápis „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme.“ Na podstavci byla rudá barva a také letopočty 45, 56, 61 a 68 odkazující na Koněvovu účast na osvobozování Prahy, potlačení protestů v Maďarsku, výstavbě berlínské zdi a invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Počmáraná socha maršála Koněva.

Praha 6 vandalství odsoudila, nicméně starosta Ondřej Kolář (TOP 09) vyjádřil pro jejich čin určité pochopení a rozhodl, že městská část nebude sochu čistit. To vyvolalo odpor ruské ambasády, která to označila za provokaci. [celá zpráva]

Pomník byl minulý víkend zbaven barev neznámými čističi. [celá zpráva]

Praha 6 již dříve navrhla, aby se pomník přesunul na zahradu ruské ambasády.

Stavba lešení kolem sochy maršála Koněva Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Anketa

Souhlasíte se zakrytím socha maršála Koněva?
Ano
27,3 %
Ne
72,7 %
Celkem hlasovalo 5093 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám