Hlavní obsah

Poslanec a bývalý hejtman Novotný vystoupil z ČSSD

Praha
Aktualizováno

Poslanec a bývalý karlovarský hejtman Josef Novotný ve středu oznámil, že vystoupil z ČSSD. Důvodem je situace v karlovarské organizaci strany. Členem poslaneckého klubu sociální demokracie zůstává.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Bývalý karlovarský hejtman Josef Novotný

Článek

„Jsem znechucen dlouhotrvajícími útoky na moji osobu ze strany krajského vedení ČSSD, kde jediným důvodem je, že jsem před rokem odmítl podepsat novou krajskou koaliční smlouvu s ODS a TOP 09,” napsal Novotný v prohlášení, které mají Novinky k dispozici.

„Jsem unaven diskriminací mého aktivního veřejného života v regionu ze strany krajského předsednictva a to z důvodu obav některých členů vedení z toho, že pravidelně získávám vysoký počet preferenčních hlasů ve volbách,” dodal.

Podle informací ČTK Novotný reagoval rezignací na jednání místní organizace ČSSD v Sokolově, kde se začínala projednávat kandidátka do krajských voleb. „Pan Čermák se sám delegoval do funkce lídra, aniž by to prošlo nějakým demokratickým procesem. To byla poslední kapka,” řekl Novotný na adresu Miroslava Čermáka, náměstka hejtmana a člena předsednictva karlovarské ČSSD.

„O tomto kroku mě informoval předem. Vyjádřil se v tom smyslu, že to rozhodně nesouvisí s jeho prací v Poslanecké sněmovně. Zůstává členem našeho poslaneckého klubu. Jeho rozhodnutí je spíše vyvoláno situací v jeho regionu,“ řek Novinkám předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Vyvrcholení sporů

Čermák ale řekl, že skutečné důvody nezná. „Zatím se teprve vybírají kandidáti na kandidátku. O pořadí se zatím vůbec nejednalo," řekl. Podle něj ale bude nyní důležité i to, jak se postaví Novotný ke své roli ve Sněmovně, kam byl zvolen za ČSSD.

Odchodem Novotného ze strany vyvrcholily spory mezi Novotným a členy ČSSD v kraji. Novotný stejně jako další hejtmani, kteří byli zvoleni i do Poslanecké sněmovny, čelil tlaku, aby si vybral jen jednu z funkcí. Nakonec zvolil funkci poslance.

Novotný byl hejtmanem karlovarského kraje od podzimu 2008, v únoru z funkce odešel. Členem sociální demokracie byl od roku 2003. Do zastupitelstva a rady města Sokolov byl zvolen v roce 2002. Dříve pracoval jako ředitel Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov a učitelem matematiky a tělesné výchovy.

Reklama

Související články

Hejtman Josef Novotný rezignuje

Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD), který je zároveň poslancem, ve čtvrtek ráno oznámil na jednání krajského zastupitelstva svoji rezignaci na funkci...

Výběr článků

Načítám