Hlavní obsah

Poslanci se vrátili do diskuse o zelené naftě a snížení spotřební daně na pohonné hmoty

Novinky, jas
Aktualizováno

Sněmovna se v pátek vrátila k projednávání novely týkající se znovuzavedení zelené nafty pro zemědělce. Ve středu totiž zákonodárci během jednání o pozměňovacích návrzích přijali i návrh na snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Nečekaný výsledek zaskočil vládní koalici, která po přestávce ústy poslance Ladislava Šincla (ČSSD) zpochybnila hlasování a hodlá ho opakovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD).

Článek

To vzbudilo bouři nevole opozičních zákonodárců, kteří poukazovali, že takovýto postup je v rozporu s jednacím řádem. ODS již ve středu varovala, že bude-li se hlasování opakovat, zváží podání podnětu Ústavnímu soudu. Podobný postoj mají i TOP 09 a Úsvit.

V pátek ráno předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) uvedl s odkazem na sněmovní legislativu, že k projednávanému bodu nelze otevřít rozpravu, a proto umožnil vystoupení pouze zákonodárcům s přednostním právem.

Takovýto postup zásadně odmítl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který Hamáčkovi připomněl, že ve středu otevřel rozpravu, a právo vystoupit tak mají všichni poslanci.

„Pokud nebude rozprava, dneska o tom hlasovat nebudeme,” varoval Stanjura. Po přestávce, vyčleněné na jednání grémia, Hamáček oznámil, že poslanci budou moci vystoupit.

Neznásilňujte češtinu, žádal Okamura

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) kolegům připomněl, že Ústavní soud již v minulosti  podobné procedurální machinace odmítl. Poukázal i na to, že poslanec Šincl, který podal námitku, v minulém volebním období stejný návrh týkající se snížení spotřební daně spolupředkládal.

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura kolegy poučil, jaká jsou synonyma k termínu bezprostředně, který je uveden v jednacím řádu, coby lhůta ke zpochybnění hlasování. „Přestaňte znásilňovat češtinu,” požádal kolegy.

Šéf poslanců KSČM  Pavel Kováčik naopak poslancům připomněl několik případů, kdy došlo ke zpochybnění hlasování s určitou prodlevou, a nikoliv bezprostředně.

Inkriminovaný návrh, který podal poslanec ČSSD Milan Urban, snižuje spotřební daně na pohonné hmoty o 2,50 Kč u nafty a 1,50 Kč u benzínu. Ve středu jej podpořila i část poslanců ČSSD, které následně premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil za dezorientované.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám