Hlavní obsah

Politici zneužívají poplatky k exhibicím, zlobí se Julínek

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Poplatky ve zdravotnictví v žádném případě nejsou prostorem pro exhibici politiků nebo rádoby expertů. Je to citlivá věc. Řekl to Právu ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr Tomáš Julínek (ODS) promítal na plátno argumenty na obhajobu svých reformních kroků. V pozadí předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

"Když odpustíme nějaké skupině poplatky, může se to promítnout do zhoršení péče. Když například tyto poplatky odpustíme důchodcům, ztratíme přehled o jejich doplatcích za léky a to nám pak neumožní přenastavit tyto doplatky tak, aby byly pro ně snesitelné,“ řekl Právu ministr.

Ministerstvo zdravotnictví finišuje s vyhodnocením požadavků expertní zdravotní komise KDU-ČSL a Strany zelených, která právě chtěla, aby ministerstvo zdravotnictví spočítalo dopady, jaké by byly do zdravotnictví v případě, že by se poplatky například zrušily u dětí do 18 let nebo důchodcům.

"Vše bude hotovo včas. Výsledky dostanou v příštích dnech. Komise se má sejít 15. května,“ řekl Julínek.

Osvobodit jen děti do tří let

Ministr stále trvá na svém požadavku, který má za kompromisní: osvobodit od poplatků děti do tří let. "Chci za to ale garance našich koaličních partnerů, že dál nebudeme zasahovat do poplatků a systém zůstane tak, jak byl nastaven,“ řekl Julínek.

Podle něho systém funguje dobře, pacienti platí bez problému, a pokud by se poplatky zrušily, mělo by to dopad na financování zdravotní péče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám