Hlavní obsah

Policisté střeží v Bílých Karpatech i zelenou hranici

Téměř devadesát policistů a celníků střeží od čtvrtka na východě Zlínského kraje hranici se Slovenskem. Během prvního dne desetidenní akce se jim podařilo do pátečních ranních hodin zachytit několik skupinek uprchlíků. Dohromady jich bylo 115, s nimi lapili i čtyři převaděče.

Policisté střeží v Bílých Karpatech i zelenou hraniciVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Na hranicích hlídkuje i 34letý praporčík z Bojkovic na Uherskobrodsku a jeho kolega, 21letý strážmistr z policejní školy v Holešově na Kroměřížsku.

„Vystřídali jsme noční hlídku, máme směnu od sedmi od rána do sedmé hodiny večerní. Jsme rozděleni do jednotlivých úseků, nás se týká část od Starého Hrozenkova po Mikulčin vrch nad Vyškovcem. Pohybujeme se na zelené hranici v hornatém terénu,“ přiblížil praporčík.

Podle vyškoveckého starosty Bohumila Hodulíka (NK) se však v katastru jeho obce, která leží v hornaté části Bílých Karpat, běženci příliš neobjevují. „Jsme tady v horách. Běženců tu moc nemáme. Převaděči si vybírají spíš údolní cesty nebo menší kopečky na sever od nás,“ řekl Právu starosta.

Kontroly lidé v česko-slovenském pohraničí uvítali

Domácí

Policie však nechce nic ponechat náhodě a střeží nejen hraniční přechody, ale celou zelenou hranici také v těchto odlehlejších koutech východní Moravy. „I tady se občas objeví záchyt běženců. Alespoň podle našich nadřízených, jednu skupinku dopadla hlídka před námi,“ podotkl praporčík.

S kolegou na směně podobnou skupinku v okolí Vyškovce tentokrát nepotkali. V minulých dnech však, ještě před zavedením desetidenních příhraničních kontrol, zažil více záchytů syrských uprchlíků.

„Za jednu směnu jsme přijížděli k více než stovce migrantů, ne najednou, ale objevili se v několika skupinkách od čtyř do padesáti lidí v průběhu celého dne. Větší skupinka šla například přímo po hlavní cestě. Bylo vidět, že se chce nechat chytit,“ podotkl praporčík.

Několik dní nejedli

Jeho mladší kolega zatím přišel se syrskými uprchlíky do styku jen okrajově v areálu holešovské policejní školy.

Převaděč projel kontrolní stanoviště. Policie po něm střílela

Krimi

„Je tam záchytné místo pro identifikaci běženců. Do areálu přivážejí denně desítky syrských migrantů a po jejich ztotožnění je policisté dopraví na nádraží v Hulíně, odkud pokračují vlakem do Prahy. Zdržují se ve stanech v zadní části školního areálu, nepotkáváme se s nimi,“ řekl strážmistr.

Na otázku, v jakém stavu jsou uprchlíci, když je hlídky zachytí v blízkosti hranic, praporčík řekl Právu: „Mají u sebe jen nejnutnější věci. Většina z nich přizná, že několik dnů nejedli, že mají hlad, žízeň a je jim zima. Hned je kontrolujeme, zda u sebe například nemají zbraně,“ přiblížil praporčík. Čisté oblečení si nejen podle policistů, ale i oslovených starostů na sebe uprchlíci oblékají až po překročení slovensko-české hranice. Vypovídá o tom množství hromad se špinavým oblečením po okrajích cest u hranic.

Běženci jsou slušní

Když už policisté dopadnou v okolí hranic skupinku běženců, čekají s nimi i několik hodin na místě až do příjezdu policejní dodávky. Ta poté migranty převáží do holešovského záchytného centra. Na otázku, jak se běženci při zachycení chovají, praporčík řekl: „Jsou slušní. Nikdo dosud nebyl agresivní. Vždycky to vypadá tak, že jsou rádi, když nás vidí. A že budou odvezeni někam do tepla. Už asi mají informace, že když se dostanou přes hranice, z Holešova je po ztotožnění pustí dál do Prahy, a mohou tak pokračovat tam, kam sami potřebují,“ krčil rameny policista. Kroky syrských migrantů vedou přes tranzit Českem hlavně do Německa.

Převaděč ujížděl s dodávkou plnou migrantů policii v Břeclavi a boural, 21 zraněných

Krimi

V některých případech z posledních dnů však i zpět na Slovensko. A to tehdy, když je policisté zachytí přímo na hranici, kdy je jasně prokazatelné, že se v Česku nezdržují delší dobu. Následně migranty vrací kolegům na Slovensko.

„Během čtvrtka jsme takový případ neměli, ale v pátek už jsme takto vrátili na Slovensko osm nelegálních uprchlíků,“ sdělila Právu policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Podle informací policie do pátečního rána na slovenské hranici hlídky zkontrolovaly celkem 23 521 lidí, policie zadržela 364 migrantů a vstup odepřela 176 lidem, převážně ze Sýrie.

Reklama

Související články

Nelegálních migrantů výrazně přibývá

Počet nelegálních migrantů letos výrazně stoupl. Nejčastěji jde o Syřany, kteří přijíždějí z Turecka a míří přes Česko do Německa či Rakouska. Ministr vnitra...

Výběr článků

Načítám