Hlavní obsah

Policejní razie byla nepřiměřená, trvá na svém Nečas

– Praha

Policejní zásah na úřadu vlády a na dalších místech, jenž loni vedl k pádu pravicové vlády ODS, TOP 09 a LIDEM, nebyl přiměřený, tvrdí i po roce tehdejší premiér za občanské demokraty Petr Nečas. V prohlášení, které v pátek obdržela ČTK, kritizuje mimo jiné taky podle něho zjevně cílené úniky odposlechů vytržené ze souvislostí. Nečas v takzvané kauze Nagyová čelí trestnímu stíhání.

Foto: Novinky

Petr Nečas doprovází Janu Nagyovou k výslechu. Archivní snímek

Článek

"Rok trvající dehonestace mé osoby a především mé tehdejší spolupracovnice a pozdější manželky Jany rozhodně neodpovídá důkazní situaci. Každý občan má právo na spravedlivé soudní řízení, kde se teprve zvažuje relevance uváděných důkazů," napsal Nečas.

Trestní orgány podle něho dosud nepředložily natolik jednoznačné důkazy o závažné trestné činnosti, které by ospravedlňovaly tak rozsáhlou policejní operaci související s úřadem vlády.

Žádná dohoda o odstoupení z poslaneckého mandátu za 'trafiky' nikdy uzavřena nebyla
Petr Nečas

Nečas v poměrně rozsáhlém prohlášení například uvedl, že případ údajného sledování tří lidí včetně jeho bývalé manželky Radky Vojenským zpravodajstvím není líčena pravdivě. "Zákon totiž porušen nebyl," napsal. Pokyn ke sledování dala podle podezření někdejší šéfka Nečasova kabinetu, jeho nynější manžela Jana Nečasová, dříve Nagyová.

Žádná dohoda nebyla uzavřená 

Bývalý premiér trvá na tom, že rozhodně nemůže být kriminalizováno politické vyjednávání, ač připouští, že veřejnosti může připadat neetické.

Jde o případ takzvaných "trafik" pro tři někdejší poslance ODS Ivana Fuksu, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra. "Žádná dohoda o odstoupení z poslaneckého mandátu za 'trafiky' nikdy uzavřena nebyla," uvedl Nečas.

Policisté před rokem zasahovali taky mimo jiné v sídlech Lesů ČR, u podnikatelů Iva Rittiga a Romana Janouška a někdejšího státního zástupce Libora Grygárka.

Nevyjasněné zlato

Policie a státní zastupitelství později zveřejnilo v souvislosti s raziemi informace o zabavení 150 kilogramů zlata a značné hotovosti. Nečas uvedl, že podle něho účelové spojování zadržených se s tím neprokázalo.

"Dodnes není zřejmé, zda zabavené zlato a peníze souvisejí s trestnou činností, a nebylo doloženo, že jakkoli souvisí s obviněnými osobami. Naopak byla v této věci podána žaloba na stát o navrácení zabavených věcí a o náhradu škody," napsal expremiér.

Vyšetřování a původní prohlášení policie nebo státních zástupců jsou podle něho v rozporu s obsahem obvinění. Nejsou známy žádné důkazy o trestných činech, kvůli kterým by státu vznikla nějaká škoda, dodal.

„Dárky nevyžadovala”

V prohlášení se Nečas zmínil i o pochybách o nabytí majetků jeho manželky. Jde podle něho zejména o tři byty a vyšetřovatelé prověřují, zda nákup odpovídá příjmům Jany Nečasové.

Způsob financování především bankovními hypotékami lze doložit, napsal. Informace, že Nečasová vyžadovala za vyřízení záležitostí dárky, Nečas označil za lživé a nedoložené.

V případu údajného podplacení exposlanců ODS jsou vedle Nečase obviněni, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Související témata

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana Nagyová

Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku. V další větvi kauzy týkající se sledování dřívější Nečasovy ženy Radky jsou stíháni bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a pracovník tajné služby Jan Pohůnek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám