Hlavní obsah

Plagiátorství bývalého prorektora Kováře potvrdila i univerzitní etická komise

• Aktualizováno
Novinky, jas

Plagiátorství bývalého prorektora Univerzity Karlovy (UK) Martina Kováře potvrdila po fakultní etické komisi Filosofické fakulty UK i univerzitní etická komise. Stanovisko zveřejnila v pátek na Facebooku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář (na archivním snímku z roku 2014)

Článek

„Komise došla k závěru, že na řadě míst mají zkoumané texty charakter nápodoby cizího díla bez dostatečné identifikace zdroje, ze kterého bylo přejímáno. To naplňuje znaky plagiátorství v širším smyslu slova. Jedná se o využívání výsledků cizí tvůrčí práce ve vlastním textu, který se však prezentuje jako text původní,” konstatovala komise s tím, že není podstatné, zda došlo k plagiátorství z nedbalosti nebo úmyslně. Došlo tak podle ní k porušení etického kodexu.

Rektor UK Tomáš Zima prošetření případu uvítal a připomněl, že Kovář již univerzitu opustil. „Platí, že jakékoliv formy plagiování a podvádění považuji za nepřijatelné a nepřípustné,” dodal Zima.

Na možné plagiátorství upozornili doktorandi Marek Jandák, Tomáš Konečný a Ondřej Crhák. Poukázali na shody mezi Kovářovými texty a publikací Barryho Cowarda věnovanou britské historii v období vlády Stuartovců.

Kovář obvinění odmítl. Rezignaci zdůvodnil osobními útoky, kterým musí on i jeho rodina čelit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám