Hlavní obsah

Pekarová: Reakce Pekingu mě nepřekvapila. Na Tchaj-wan se těším

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve čtvrtek uvedla, že ji čínská reakce na její chystanou cestu na Tchaj-wan nepřekvapila. Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo, aby cestu zrušila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Reakce Pekingu mě nepřekvapila, ale naše hodnoty měnit nebudeme. Na cestu se těším,“ uvedla Pekarová Adamová na Twitteru.

Pekarová by měla Tchaj-wan navštívit v březnu. Čína na jakékoli kontakty představitelů států s Tchaj-wanem reaguje podrážděně. Poukazuje při tom na politiku jedné Číny. Tu Česko uznává, ale přistupuje k ní tak, že jde o jednu zemi se dvěma systémy - komunistickou Čínou a demokratickým Tchaj-wanem.

„Čína se rozhodně staví proti zemím, s nimiž má diplomatické styky, a ty se zapojují do oficiálních vztahů s Tchaj-wanem. Vyzýváme příslušné strany, aby zrušily své chybné rozhodnutí,“ vzkázalo čínské ministerstvo zahraničí.

Je to chyba, zrušte to, rozmlouvá Čína Pekarové návštěvu Tchaj-wanu

Zahraniční

Podobně zaznívalo čínské rozhořčení při podobných kontaktech v minulosti. Naposledy začátkem týdne Peking zkritizoval telefonát zvoleného prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou.

Pekarová opět připomněla, že jde o svrchované rozhodnutí. „Cesta na Tchaj-wan je rozhodnutím předsedkyně Sněmovny suverénní země. Je v zájmu ČR a navazuje na předchozí parlamentní delegace. Cílem je zejména prohloubení ekonomické spolupráce,“ uvedla.

Jsme suverénní stát, voláme si, komu chceme, vzkazuje Fiala Číně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám