Hlavní obsah

Pecina s Červíčkem a Lessym řešili, kdo bude policejním prezidentem

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina se v pátek sešel s policejním prezidentem Martinem Červíčkem a jeho předchůdcem Petrem Lessym. Řešili spolu, zda se Lessy po zastavení svého stíhání vrátí do čela policie. Podle mluvčí policejního prezidia Ivany Ježkové ale na páteční schůzce nepadlo konečné rozhodnutí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Článek

Po jednání na ministerstvu vnitra, které trvalo zhruba hodinu, řekl Lessy České televizi, že po něm Pecina žádal detailní informace o jeho loňském odvolání i o samotné kauze, kvůli které byl z čela policie odvolán. Lessy čelil obžalobě ze zneužití pravomoci a z pomluvy kvůli tomu, že údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Obvodní soud Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud následně trestní řízení zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. Lessy v pátek zopakoval, že se chce do funkce policejního prezidenta vrátit.

Pecina už si také nechal vypracovat posudek Ústavu státu a práva Akademie věd, podle kterého by se měl vrátit Lessy do služebního poměru.

Podle mluvčí policejního prezidia šlo ale v pátek pouze o předběžnou schůzku, o možném přesunu v čele policejního sboru by se mohlo rozhodnout v příštích dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Pecina připouští návrat Lessyho do služby

Bývalý policejní prezident Petr Lessy má nakročeno zpátky do řad policie. V reakci na zastavení jeho trestního stíhání totiž ve svém posudku pro ministra...

Výběr článků

Načítám