Hlavní obsah

Paroubkova vláda podá v pondělí demisi

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, gö, trj, fia

Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu oznámil, že jeho vláda podá v pondělí 3. července demisi. Podle Ústavy by tak měla učinit v případě, že bude ve čtvrtek zvoleno vedení nové Sněmovny včetně jejího předsedy. Paroubek tak prý chce přispět k řešení povolební situace. ODS považuje tento krok za samozřejmost plynoucí z výsledků voleb.

Článek

Vláda podle ústavních zvyklostí podává demisi poté, co je zvoleno nové vedení Sněmovny. O něm budou hlasovat poslanci ve čtvrtek. V případě, že vedení nové Sněmovny ze čtvrtečního hlasování nevzejde, může sice vláda formálně podat demisi, nicméně dál je pověřena vládnutím.

Spor o šéfa Sněmovny pokračuje

Povolební situaci komplikuje vyrovnaný poměr sil ve Sněmovně. ODS, KDU-ČSL a Strana zelených, které v pondělí uzavřely smlouvu o společné koaliční vládě, disponují ve dvousetčlenné dolní komoře polovinou mandátů. Druhou polovinu drží poslanci ČSSD a KSČM.

Sociální demokraté předpokládají, že předseda ODS Mirek Topolánek nezíská ve Sněmovně důvěru pro svou koaliční vládu. Neúspěch věští také druhému pokusu o sestavení vlády, kterým prezident republiky pověří pravděpodobně opět zástupce ODS. Spoléhají se tak na třetí kolo, ve kterém o sestavovateli kabinetu rozhoduje předseda Sněmovny.

ČSSD by proto ráda v tomto křesle měla svého zástupce, konkrétně Lubomíra Zaorálka. V úterý ho však nenominovala, protože nesehnala dostatečnou podporu. Paroubek chce, aby ODS na Zaorálka přistoupila. "Myslím, že to chce trošku velkorysosti v každém případě, a ne mocenské uvažování světa. Já se bojím, že v případě ODS opět převáží to mocenské uvažování," zdůraznil šéf ČSSD.

Kandidátkou ODS do čela Sněmovny je Miroslava Němcová. [celá zpráva]

ČSSD odmítá, že by Němcové hlas dala. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek přitom upozornil, že poslance soc. dem., kteří by hlasovali pro Němcovou čekají "pekelná muka". [celá zpráva]

Rozhodnout mohou i komunisté

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik řekl Novinkám, že se komunisté na případném kolektivním postupu při volbě šéfa Sněmovny dohodnou až ve čtvrtek ráno. "Osobně si myslím, že se ať tou či onou formou dohodneme na tom, že nepodpoříme kandidátku ODS," řekl Kováčik.

Pokud by se byť jediný komunista rozhodl, že v tajném hlasování podpoří Němcovou a vyřeší tak patovou situaci, snaha ČSSD Němcovou zablokovat by přišla vniveč.

Možní i proto chce Paroubek k debatám o funkcích v dolní komoře vedle stran trojkoalice přizvat i předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. "Je možné tuto schůzku uskutečnit ne ve formátu tři plus jedna, ale ve formátu pět plus nula, tedy včetně předsedy KSČM," uvedl Paroubek. Podle něj by ČSSD měla obsadit post předsedy a jednoho místopředsedy Sněmovny, ODS by měla dva místopředsedy, lidovci a komunisté po jednom.

Šéf občanských demokratů Topolánek nevidí v tuto chvíli jednání předsedů parlamentních stran pět plus nula jako potřebné. "Nevím, co bychom si na něm říkali," řekl Topolánek. "Myslím si, že je možné, aby se sešli předsedové stávajících klubů, takové nepsané grémium k organizaci voleb ve Sněmovně," doplnil.

ODS pokládá demisi vlády za samozřejmost

Občanští demokraté reagovali na oznámení o demisi vlády prohlášením, že je to samozřejmý a regulérní ústavní krok, vyplývající z výsledků voleb. "Vláda nemůže vládnout bez mandátu, proto tento akt nevnímáme jako jakýkoliv závazek k jednání o případné toleranci vlády," uvádí se v prohlášení, které ve středu zveřejnil šéf ODS Topolánek.

Paroubek podle něj může být pověřen správou země týden i několik měsíců podle toho, kdy se odblokuje jednání o orgánech Sněmovny. "V tuto chvíli nemám skleněnou kouli, abych odhadl, jak ten vývoj bude pokračovat," řekl Topolánek.

Místopředseda ODS Petr Nečas Paroubkovo rozhodnutí za vstřícný krok nepovažuje. "Uměle natahoval existenci své vlády. To bylo nadále neudržitelné," uvedl Nečas. Podle něj je absurdní a "spíš humorné", když premiér vydává demisi za vstřícný krok.

"Jsme připraveni jednat o vedení Sněmovny, ale v přímé vazbě na hlasování o důvěře vládě, to je evidentní. Pan Paroubek se nemůže tvářit, jako že o tom neví," dodal Nečas.

Paroubek chce kompromis

Řešení povolebního patu vidí Paroubek v kompromisu všech politických stran i prezidenta republiky. Kompromis ale podle něj nemůže vzniknout jednostranným prosazením zájmů lídrů tří stran a navíc bez potřebné parlamentní většiny.

Předseda ČSSD prohlásil, že pro jeho stranu je primární program, věcné řešení a nejde jí o moc a funkce. "Proto jsem se rozhodl bez ohledu na to, jak zítra skončí hlasování o obsazení funkcí ve Sněmovně podat demisi na pondělním mimořádném zasedání vlády," řekl.

Jak bude pokračovat sestavování nové vlády:

29. června

Pokračuje ustavující schůze Sněmovny, na které mají poslanci v tajné volbě zvolit jeího předsedu a místopředsedy. Kdyby nebyl ani ve druhém kole volby zvolen žádný kandidát, koná se nejpozději do deseti dnů první kolo druhé volby s novými kandidáty.

3. července

Premiér Jiří Paroubek podá demisi. Tím končí celá vláda, úřaduje však až do jmenování vlády nové.

Bez přesného data

Prezident Václav Klaus jmenuje nového premiéra a na jeho návrh pak celou vládu. Do 30 dnů od svého jmenování musí nová vláda předstoupit před sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek: Klaus se chová aktivisticky

Předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek v neděli odmítl postoj prezidenta Václava Klause, který ho nechce automaticky pověřit případným druhým pokusem...

Paroubek: ČSSD vládu trojkoalice nepodpoří

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí řekl, že sociální demokracie nepodpoří vládu ODS, lidovců a zelených. Koaliční smlouva, kterou v pondělí ODS,...

Zaorálek vs. Němcová - kdo s koho?

Ve čtvrtek budou nově zvolení poslanci hlasovat o tom, kdo bude v příštím funkčním období Sněmovny jejím předsedou. Kandidáty na tuto funkci mají pouze...

Výběr článků

Načítám