Hlavní obsah

ČSSD odmítá zrušit superhrubou mzdu. Lidem by totiž zbylo víc z výplaty

Novinky, Barbora Zpěváčková

Koaliční ANO a ČSSD debatují o zrušení superhrubé mzdy, kterou v roce 2008 v rámci daňové reformy prosadila vláda Mirka Topolánka (ODS). Hnutí ANO chce nyní superhrubou mzdu zrušit, zatímco ČSSD je proti. Soc. dem. argumentuje výpadkem příjmu v rozpočtu, protože lidé by odvedli na dani méně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová a ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD).

Článek

Zrušení superhrubé mzdy, ke kterému se vláda zavázala v programovém prohlášení, bylo jedním ze 14 bodů úterního jednání koalice, rozhodnutí v této věci ale nepadlo a záležitost byla odložena do projednávání rozpočtu na příští rok. ČSSD se záměrem souhlasí, ale bez výpadku pro rozpočet.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) chce, aby lidé odváděli 19 procent z hrubé mzdy. Nyní ve výsledku platí 20,1 procenta.

Kdyby se superhrubá mzda zrušila, pro zaměstnance by to znamenalo pár stovek navíc. Člověk, který má hrubou mzdu 30 tisíc korun, by si měsíčně přilepšil o 330 korun.

Jenže proti se staví sociální demokraté. „Zrušit superhrubou mzdu, se kterou kdysi přišli pánové Topolánek a Kalousek, je zásah do státního rozpočtu takový, který není možné kompenzovat bez zásadních změn na příjmové stránce, a to já jsem v tom materiálu nenašel,“ řekl novinářům šéf ČSSD Jan Hamáček. Podle něj není možné zaseknout do rozpočtu 25miliardovou sekeru.

Jinými slovy, o více penězích by rozhodovali sami zaměstnanci, protože by státu odvedli méně.

Termínem superhrubá mzda se označuje základ daně, ze kterého se vychází při výpočtu daně ze mzdy u zaměstnanců. Je do ní zahrnuto i sociální (25 procent) a zdravotní pojištění (9 procent), které za zaměstnance musí odvádět zaměstnavatel. Lidé odvádějí daň z příjmu ve výši 15 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek.

Superhrubá mzda je ve světě ojedinělý koncept. Vznikla v rámci daňové reformy v roce 2008 spolu se zavedením rovné daně, kterou prosazoval někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Jeho nástupce ve funkci Miroslav Kalousek (TOP 09) pak zavedení superhrubé mzdy dovedl k realizaci. V roce 2012 ale sama pravice prosadila, že superhrubá mzda měla k lednu 2015 skončit.

Průměrná mzda v autoprůmyslu vzrostla o šest procent na téměř 44 tisíc

Ekonomika

Kalousek: Chtěli jsme to zrušit

„Jenže Sobotkova vláda to naše zrušení superhrubé mzdy zrušila. Něco jiného říkají a něco jiného dělají,“ řekl Novinkám šéf poslanců TOP 09 Kalousek.

„My jsme ji zrušili už v tom roce 2012. Zavedení superhrubé mzdy by byl první krok k tomu, že všechny odvody budou na straně zaměstnance, ne na straně zaměstnavatele. Ale k tomu už nebyla žádná politická vůle, tak bylo nezbytné udělat ten krok zpátky. A to se stalo v roce 2012,“ vysvětlil.

Zrušit superhrubou mzdu chce nyní i sama ODS. „Superhrubá mzda byla zavedena před dvanácti lety v rámci reformy veřejných financí, kdy se jiné daně naproti tomu snižovaly. Její funkce se dávno vyčerpala, ODS už před časem předložila příslušný návrh na zrušení,“ připomíná šéf ODS Petr Fiala. Podle něj je čas daně zjednodušovat a hlavně snižovat.

Srovnání mezd v zemích V4: Nejlépe jsou placení zaměstnanci v Praze

Finance

Reklama

Související články

Zrušme superhrubou mzdu, navrhla ODS

Superhrubá mzda by se měla zrušit, míní občanští demokraté. Strana proto do Sněmovny předložila novelu zákona o daních z příjmů, která by zavedla jedinou...

Výběr článků

Načítám