Hlavní obsah

Ostravské Přednádraží zůstalo prázdné. Domy se rozpadají

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Po nájezdu zlodějů kovů hrozí v ostravském ghettu Přednádraží, že se domy zbortí. Naštěstí i dům číslo osm ve středu opustila úplně poslední rodina, která se přestěhovala do Ostravy-Hrušova do třípokojového pronajatého bytu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Takto po pár dnech rabování skončila koupelna v jednom z opravených bytů.

Článek

Romský aktivista Kumar Vishwanathan, který rodinám z Přednádraží v rámci sdružení Vzájemné soužití pomáhá, však boj o historickou lokalitu odmítá vzdát. Vyzývá investory, aby se pustili do záchrany zdejších domů, které jsou staré přes sto let.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na rozebranou střechu zevnitř domu, z něhož se dnes odstěhovala poslední rodina.

Přednádraží nyní zůstalo zcela opuštěné a postupně se rozpadá. Na poslední okamžiky v rozebíraném domě zcela jistě nezapomene rodina Kratochvílových. „Posledních pár dní jsme zde žili ve strachu, že nás něco zavalí, nebo zloději něco probourají a to na nás spadne. Se ženou se třásl i záchod. Bylo tu plno lidí, člověk měl strach jít ven,“ popisoval Václav Kratochvíl, který v Přednádraží žil 55 let a se ženou zde vychovali osm dětí.

Rabování nešlo zabránit

„Když jsme jim něco řekli, tak reagovali, abychom se nestarali, nebo dostaneme přes hubu. Tomu rabování nešlo zabránit. Pobrali všechno, kde bylo železo. Střechu rozebrali, rozbili stěny, aby se dostali ke kabelům,“ popisoval muž, který si Přednádraží pamatuje jako jednu z nejhezčích čtvrtí v Ostravě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Takto dnes vypadá vstup do bytu jedné z rodin, které se již odstěhovaly.

Stěhovat se rodině nechtělo, ale nic jiného jim nezbylo. Vinu za to, že vše dopadlo tak špatně, dávají povodním. „Protože po nich se Českým drahám už nechtělo tady do toho investovat a prodaly to panu Roztočilovi. A ten tu nastěhoval problémové lidi, kteří to tu začali rozebírat a ničit,“ zavzpomínal Kratochvíl.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na opuštěné Přednádraží a na rozebrané rozpadávající se domy.

Také jeho žena Květa Kratochvílová se v Přednádraží bála o život rodiny. „Nahoře nad námi se to už propadlo. V pondělí nás do domu nechtěla už ani pustit policie, že je to tu nebezpečné. Jenže co jsme měli dělat, máme tu věci, museli jsme si je přestěhovat. Dnes už budeme v bezpečí. Těším se,“ popsala vyhrocenou situaci Kratochvílová.

Majitel domů vyzývá policii, aby tvrdě zakročila

Majitel domů Oldřich Roztočil plánuje zajít na policii, aby zjistil, jestli už byl někdo za krádež jeho majetku zadržen. „Chci zjistit, jestli to byli původní obyvatelé, nebo kdo vlastně? Jednoznačně se jedná o poškozování cizí věci. Musí se vyčíslit škody. Budu trvat na tom, aby jednání pachatelů překvalifikovali z nějakých přestupků na trestné činy. Protože tady prostě někdo demoluje domy. Dům, kde dosud bydleli lidé, se dnes dostal na úroveň těch, které jsou určené k demolici,“ sdělil novinářům ve středu dopoledne Roztočil s tím, že on sám nemůže zajistit čtyřiadvacetihodinové hlídání.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Stěhování poslední rodiny, Kratochvílových, z Přednádraží.

„Navíc nejsem přesvědčen o tom, že dnes všichni budeme nocovat u svých aut a hlídat, aby je někdo neukradl. Policie je od toho, aby zabránila páchání trestného činu. Určitě policie ví, že se tady rabuje, takže by měla hlídání posílit,“ myslí si podnikatel.

Upozornil také na to, že domy ještě ani nemusí skončit v dražbě. „Je to věc jednoho strategického rozhodnutí,“ podotknul. Na společnost Domy Přednádraží byla totiž uvalena exekuce kvůli dluhu za vodu. Dražba by měla být v létě, termín však exekutorská komora ještě nestanovila.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Romský aktivista Kumar Vishwanathan to ještě nevzdává a chce Přednádraží znovu vzkřísit k životu.

Romský aktivista Kumar Vishwanathan je rozhodnut o lokalitu bojovat dále. „Domy mají historickou hodnotu, jsou ostravským dědictvím. Sami to však nezvládneme, doufáme, že se nám přihlásí nějaký partner, který nebude chtít investované peníze hned zpět a bude přemýšlet dlouhodobě. Měl by to být seriózní investor, kterému záleží na historii, ale i na tom pomoci lidem,“ shrnul Vishwanathan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám