Hlavní obsah

Odmítáme být regionem porobených. Ostrava demonstrovala proti opatřením

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, jam, hon

Bezmála dvě tisícovky lidí protestovaly v pondělí na Masarykově náměstí v centru Ostravy proti opětovnému a náhlému zavedení restrikcí v souvislosti s koronavirem na území Moravskoslezského kraje. Vzhledem k počtu účastníků šlo o jednu z největších demonstrací v Ostravě od roku 1989. Účastníci vyjádřili nesouhlas s postupem ministerstva zdravotnictví a Krajské hygienické stanice v Ostravě a žádali demisi nejen ministra Adama Vojtěcha, ale někteří rovnou celé vlády.

Demonstranti v Ostravě vyzvali Vojtěcha k rezignaciVideo: Právo

 
Článek

Nově zavedený zákaz akcí s účastí nad 100 lidí je podle účastníků nepochopitelný, když jsou zároveň otevřená obchodní centra, kde se pohybuje mnohonásobně větší počet lidí. Řečníci vyčítali vládě i skutečnost, že v dolech na Karvinsku, tedy ve specifickém prostředí, kde jsou horníci natěsnáni vedle sebe a hromadně se po směnách i sprchují, nebyla po zjištění koronaviru okamžitě zastavena těžba, přitom například na Bruntálsku, kde je přírůstek nakažených téměř nulový, jsou nyní zavedena opatření bezdůvodně.

Organizátor akce Přemysl Bureš označil celé dění kolem opatření za fiasko. ”Ostrava nadále odmítá být regionem porobených, mlčících a snadno manipulovatelůných občanů,” řekl na podiu.

Záznam: Demonstrace v OstravěVideo: ČTK

Na shromáždění vystoupila také matka jednoho z horníků, která tvrdila, že vedení OKD lže o tom, že byl uzavřen Důl Darkov a nacházejí se v něm pouze pracovníci údržby. „Můj syn na Darkově v údržbě nedělá, přesto do práce chodí,“ řekla.

Roušky nikomu neuškodí, ani venku. Hejtman obhajoval restrikce v Moravskoslezském kraji

Domácí

„Chceme kompetentní komunikaci od kompetentních lidí a ne tu blamáž, která se tady děje,” řekl občanský aktivista Luděk Bajgar. „V tuto chvíli požadujeme demisi ministra zdravotnictví,” dodal. Lidé jeho projev ocenili potleskem a skandováním „Demisi, demisi”.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Lidé v Ostravě protestem vyjadřují nesouhlas s postupem vlády a Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě.

Vojtěch rezignovat nehodlá

Vojtěch již dříve uvedl, že rezignovat nehodlá. V neděli naopak řekl, že by setrvání ve funkci měla zvážit ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Transparenty, které demonstrující přinesli, se vymezovaly nejen vůči rychlosti přijatých opatření, ale i proti zpřísnění obecně. „Stop koronateroru,” stálo na jednom z nich.

„Jsem zodpovědná, vím, kdy si nasadit roušku, na to nepotřebuju příkazy zpěváka,” hlásal další s odkazem na Vojtěchovu uměleckou minulost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstranti v Ostravě požadují demisi ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Další transparent odkazoval na to, že v kraji je nakaženo 0,025 procenta lidí: „Od kolika procent nás začnou střílet?” stálo na něm.

„Páteční mimořádné opatření Krajské hygienické stanice v Ostravě o restriktivních opatřeních se stalo onou poslední kapkou, která nás přiměla vyjít do ulic a veřejně vyjevit svůj nesouhlas. Nikoli s tím, že vláda a jí podřízené orgány má ambice řešit situaci kolem šíření koronaviru (nejen) v našem kraji, ale s tím, jak zmatečně, chaoticky a hlavně opožděně informuje své občany,“ bylo v popisu facebookové události, na niž zareagovalo zhruba 16 tisíc lidí.

Vojtěch vyzval šéfku moravskoslezských hygieniků k rezignaci. Ať mě odvolá, reagovala

Domácí

Počet účastníků protestu, který se koná na ostravském Masarykové náměstí, nebyl omezen. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se totiž na demonstrace početní omezení nevztahují, protože právo shromažďovat se je jedním ze základních občanských práv. Příchozí by však měli mít preventivně zakrytý nos a ústa.

Organizátoři sepsali šestibodovou výzvu. V ní požadovali například, aby ministr Vojtěch odstoupil kvůli možnému podcenění situace v OKD z funkce ministra. Demisi by podle nich měla podat i celá vláda, protože „prokázala absolutní nekompetentnost řídit stát a jeho části v krizových situacích“.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstrace proti koronavirovým opatřením v Ostravě

Jasné stanovisko k vývoji a celkové situaci na severní Moravě by pak měl předložit hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO), který by měl podle požadavku organizátorů pojmenovat odpovědné osoby a vyvodit z jejich jednání důsledky.

Roušky nikomu neuškodí, ani venku. Hejtman obhajoval restrikce v Moravskoslezském kraji

Domácí

„Tato demonstrace není demonstrací proti rouškám, proti snaze bojovat se zákeřnou nemocí, ale je veřejně vyjádřeným nesouhlasem s tím, jak vláda chaoticky, zmatečně a bez ohledu na své občany zasahuje do každodenních lidských životů, do obyčejných snah o klidný a spořádaný život,“ podotkli pořadatelé na Facebooku.

Pokud vláda a čelní představitelé výzvě nevyhoví a neposkytnou odpovědi na položené otázky, organizátoři avizovali, že se uskuteční další protesty.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Protestní nápisy se objevily 17. července před ostravským sídlem krajské hygienické stanice

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám