Hlavní obsah

ON-LINE: Národní třídu zaplnily při výročí sametové revoluce desítky tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko ve středu slaví Den boje za svobodu a demokracii, kterým si připomíná odpor proti nacistické okupaci v roce 1939 i nepokoje z roku 1989, jež vedly k pádu komunistického režimu. Svátek tradičně doprovázejí vzpomínkové akce i demonstrace. Ty se konají na řadě míst republiky, největší oslavy však již tradičně probíhají v Praze. Celodenní program sledujeme on-line.

Záznam: Oslavy 17. listopadu Video: Novinky.cz. ČTK, Novinky

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos oslav 17. listopadu končí, děkujeme za pozornost.

20:42 - Na pódiu Koncertu pro budoucnost, který se koná na Václavském náměstí v Praze, se objevil trojrozměrný hologram Václava Havla, který přednesl projev před diváky. Bývalý československý a první český prezident, od jehož úmrtí letos uplyne deset let, v této podobě hovořil mimo jiné o situaci současného světa, který je „propojen i ohrožen více než kdy jindy”.

Autoři projektu prostřednictvím hologramového Havla připomněli jeho slavnou myšlenku o tom, že „pravda a láska musí zvítězit na lží a nenávistí”. „Mám radost, že ta věta pořád někoho dráždí,” sdělil hologram.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na akci Koncert pro budoucnost zazpívali svoje písničky také Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř.

20:24 - Pouliční výstavy, světelné instalace a audiovizuální projekce na Národní třídě se uskutečnily podle pořadatelů bez problémů. Větší konflikty nenastaly ani poté, co Národní třídou prošly kolem 18:00 tisíce odpíračů proticovidových opatření ze Staroměstského náměstí. Zpravodaj ČTK zaznamenal pouze slovní rozepře mezi nimi a okolostojícími lidmi.

Výročí sametové revoluce si slavnostním nasvícením připomněly také některé veřejné budovy v Praze.Video: Novinky

17:45 - Účastníci protestu proti covidovým opatřením se ze Staroměstského náměstí vydali průvodem směrem na Národní třídu. Doprovází je policisté.

Chcípl pes vyrazilo na průvod PrahouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

17:41Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si ve středu připomněla sametovou revoluci u Brány svobody na Děvíně. V těchto místech, na soutoku řek Morava a Dunaj, byla do roku 1989 přísně strážená železná opona.

„Od sametové revoluce uplynulo 32 let. Je to časový úsek, který představuje, či přesahuje, jednu lidskou generaci. Dnes vyrůstá, dospívá nebo je už v produktivním věku generace, která nemá s totalitní režimem žádnou bezprostřední zkušenost,“ konstatovala hlava státu. „Toto místo připomíná strašnou dobu, která znamenala ztráty lidských životů, ztrátu osobní lidské svobody. Dnes žijeme v demokracii, která není dokonalá. Máme ovšem svobodu slova, shromažďování, právo volit,“ dodala Čaputová.

Foto: TV Markíza

Slovenská premiérka Zuzana Čaputová si výročí sametové revoluce připomněla u Brány svobody v Děvíně.

Výročí sametové revoluce si občané Bratislavy připomněli shromážděním na stejnojmenném náměstí. Vstup byl umožněný pouze očkovaným a s respirátory.

17:25 - Na Národní třídě zazněla jedna z ikonických písní sametové revoluce Modlitba pro Martu, letos v podání slovenské zpěvačky Jany Kirschner. Stejnou píseň původně pocházející ze seriálu Píseň pro Rudolfa III. zazpívala během listopadových událostí zpěvačka Marta Kubišová.

Jana Kirschner zpívá Modlitbu pro MartuVideo: Novinky

16:24 - Na Staroměstské náměstí dorazilo podle odhadů policie na deset tisíc lidí, kteří protestují proti covidovým opatřením.  Účastníci demonstrace neměli roušky a nedodržovali žádné rozestupy. Někteří zpochybňovali pandemii covidu-19 jako takovou a popírali smysl očkování.

15:27 - Asi dvě desítky lidí se sešly na Václavském náměstí v rámci demonstrace, kterou uspořádala strana Levice.

Její součástí byl protestní happening nazvaný 108 červených tlačítek. Organizátoři vyrobili pro každého z budoucích poslanců papírové tlačítko s osobním vzkazem, tato tlačítka jim příležitostně doručí. V nich se autoři vymezili proti záměrům budoucích vládních představitelů zejména v otázkách přijetí Zelené dohody (Green Deal), zvyšování rozpočtu ministerstva obrany a platů politiků nebo v otázkách sociální politiky.

14:59 - Od 15 hodin se na Staroměstském náměstí v Praze koná demonstrace hnutí Otevřeme Česko-Chcípl PES proti protiepidemickým opatřením a „covidové totalitě”.

Foto: ČTK

Demonstrace Chcípl pes na Staroměstském náměstí

14:18 - Několik desítek lidí si dnes v Praze připomíná někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla. Účastníci průvodu, který odpoledne vyrazil z Hradčanského náměstí, se střídají v nošení Havlovy busty od sochařky Marie Šeborové do kavárny Slavie. Tam má být busta slavnostně odhalena. Akci pořádá česká pobočka Amnesty International, Knihovna Václava Havla a The Vaclav Havel Library Foundation.

14:04 - K hledání společného demokratického kandidáta do voleb na prezidenta ČR vyzval dnes na demonstraci na Staroměstském náměstí spolek Milion chvilek.

Podle bývalého premiéra a předsedy Senátu Petra Pitharta by měli kandidáti s menší šancí na úspěch ve volbách ustoupit ze svých pozic ve prospěch nejsilnějšího kandidáta. Pro demokracii je potřeba přinášet oběti, řekl.

Organizátoři pro účastníky připravili na náměstí značky, aby mohli dodržovat rozestupy kvůli epidemii covidu-19. Někteří lidé měli vlajky Evropské unie či České republiky, českou hymnu nakonec zazpívala Aneta Langerová.

Místopředseda hnutí Milion chvilek pro demokracii Jiří Jakub Zévl k demonstraciVideo: Novinky

13:33 - Na pražském Staroměstském náměstí začíná shromáždění, které pořádá spolek Milion chvilek pod názvem Cesta změny: Klíčem k demokracii jste Vy!

Anketa na AlbertověVideo: Novinky

12:20 - Pravděpodobný příští ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) slaví 17. listopad v domovské Opavě.

12:13 - Na pražském Albertově započal tradiční pietní akt. Úvodem zazněla česká hymna, ale také hymna Evropské unie a studentská hymna.

Pietní akt na AlbertověVideo: Novinky

12:10 - K výročí se vyjádřil také mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha.

11:40 - Květiny položil k pamětní desce i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Marian Jurečka na Národní tříděVideo: Novinky

11:20 - „Nechte se naočkovat. Je to jediná cesta, která nám pomůže covid zvládnout,” vyzval Fiala občany.

11:18 - Fiala se vyjádřil také ke covidové situaci. Jeho vznikající vláda se prý chce i přes rekordní čísla a zrychlování epidemie vyhnout lockdownům.

„Jsem přesvědčen, že když budeme dělat opatření rozumná a mít dostatečné kapacity na trasování, zvýšíme proočkovanost a budeme rozumní, tak se tomu můžeme vyhnout. Je pravda, že čísla jsou hrozivá. Rostou i v okolních zemích, ale u nás velmi dramaticky. Chceme se vyhnout lockdownům, plošným opatřením a budeme dělat vše pro to, abychom situaci zvládli,” uvedl Fiala.

Zvažovaný lockdown pro neočkované, jako je tomu například v sousedním Rakousku, prý není řešení.

Petr Fiala na Národní tříděVideo: Novinky

11:16 - Podle Fialy je také potřeba, aby se řízení země ujala nová vláda, která bude mít důvěru, co nejdříve. „Situace je opravdu mimořádně vážná. Každý den, který se prováhá, znamená nové komplikace,” řekl. Doufá, že ze středeční schůzky s prezidentem Zemanem vyplyne harmonogram jmenování vlády.

11:05 - „17. listopad je svátek mladých lidí, studentů, kteří se v rozhodujících chvílích postavili těm hrůzostrašným režimům. Prožívám 17. listopad s obrovskou radostí. Je to poprvé, kdy nemáme v parlamentu komunisty, kteří během své vlády utiskovali svobodu lidí. A také jsem moc rád, že vzniká vláda, která se k odkazu 17. listopadu hlásí,” řekl novinářům Fiala.

10:57 - Hned za nimi jde s květinami k pamětní desce pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala.

Letošní 17. listopad je speciální, unikátní. Poprvé ho slavíme bez komunistů v Parlamentu.
Vít Rakušan (STAN)

10:55 - Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Miloš Vystrčil nyní společně pokládají k pamětní desce květiny.

Foto: Novinky

Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil položili květiny na Národní třídě.

10:30 - U příležitosti oslav státního svátku 17. listopadu Úřad vlády pořádá letos poslední den otevřených dveří v Lichtenštejnském paláci. Jeho brány jsou návštěvníkům otevřeny od 9 do 16 hodin.

10:22 - Předseda hnutí STAN a pravděpodobný ministr vnitra Vít Rakušan považuje letošní 17. listopad za speciální. 

„Letošní 17. listopad je speciální, unikátní. Poprvé ho slavíme bez komunistů v parlamentu. Když jsem viděl, jak si balí své věci v kancelářích, neměl jsem v sobě žádný sentiment. Jedna éra skončila,” řekl Rakušan novinářům na Národní třídě poté, co položil věnec u památníku.

Pondělní rekordní covidovou statistiku označil za „šílenou”. „Opatření budou muset přijít a situace se bude muset řešit,” uvedl.

Vít Rakušan na Národní tříděVideo: Novinky

10:15 - U příležitosti oslav výročí událostí 17. listopadu apeloval končící ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) na soudržnost a slušnost.

Politici pokládají věnce před Hlávkovu kolejVideo: Novinky

10:00 - Předseda Pirátů Ivan Bartoš novinářům řekl, že 17. listopad je pro něj jak inspirativně, tak emočně velmi silný zážitek. Hovořil také o rozdělené společnosti. Není to podle něj problém jen České republiky, krizi důvěry v instituce a demokracii čelí hodně států.

„Je úkolem politiků i nové vlády najít smír, vystupovat tak, aby nikdo nebyl na vedlejší koleji, aby člověk s jiným názorem byl pochopen, aby cesta ke spojení vedla skrz dialog, ne přes nějaké ukazování prstem a další rozdělování,” řekl.

Někteří lidé i politici podle něj krizi důvěry, ale i covidovou krizi zneužívají pro soukromé či politické účely.

Ivan Bartoš na Národní tříděVideo: Novinky

9:44 - Výročí 17. listopadu slaví také neúspěšný prezidentský kandidát a senátor Pavel Fischer. 

9:41 - Společně se šéfem ODS Petrem Fialou dorazí v 11 hodin na Národní třídu také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

9:30 - U Hlávkovy koleje promluvil také rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima. „Svoboda a demokracie nejsou zadarmo a samozřejmostí. Žít ve svobodné zemi s sebou nese zodpovědnost každého z nás,” řekl Zima.

9:27 - K 17. listopadu se vyjádřil i šéf SPD Tomio Okamura, který tvrdí, že v současnosti jsou svoboda a demokracie opět pošlapávány.

9:20 - Petr Fiala, šéf ODS a pravěpodobný budoucí premiér položí květiny u památníku na Národní třídě v 11 hodin. I kvůli rekordnímu covidovým číslům vyzval občany, aby si s sebou vzali respirátor.

9:18 - „Komunismus neporazili studenti ani disidenti, zhroutil se jako každý režim potlačující svobodu. Poučení z našich dvou 17. listopadů je inspirací a návodem pro naše jednání v přítomnosti. Nesmíme se smiřovat s věcmi, se kterými nesouhlasíme, tak jako se s nimi nesmířili studenti této koleje,” uzavřel svůj proslov Klaus.

Václav Klaus před Hlávkovou kolejíVideo: Novinky

9:10 - Pietního aktu před Hlávkovou kolejí se účastní také bývalý prezident Václav Klaus.

„Výročí 17. listopadu jsou vlastně výročí dvě. Naši přítomnost na tomto místě si obě tato výročí zaslouží. Dnešní státní svátek připomíná současným generacím nacistický teror a persekuci českého národa před osmi desetiletími a o padesát let později také pád komunismu,” prohlásil Klaus.

9:00 - Začíná tradiční pietní akt před Hlávkovou koleji v Praze. 

8:51 - Na Národní třídu dorazila položit věnec také místopředsedkyně Pirátů a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

„Máme být velmi vděční za to, že máme svobodu, že máme demokratické volby a že je na každém z nás, jak budeme ovlivňovat veřejné dění,” uvedla Richterová na otázku, jak mají lidé vnímat 17. listopad.

Olga Richterová přišla položit věnec na Národní třídu.Video: Novinky

8:48 - Zástupce Kanceláře prezidenta republiky položil po ránu věnec k památníku 17. listopadu na Národní třídě. Přihlížející na něj křičeli: Ruský šváb.

Foto: Novinky

Demonstranti si na Národní třídu přinesli transparenty i záchod.

8:40 - Vyjádřil se i poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

8:35 - K 17. listopadu se na Twitteru vyjádřil i Petr Fiala, který se s nejvyšší pravděpodobností stane novým premiérem.

8:30 - Kvůli doznívající nemoci nemohl na Národní třídu přijít pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který poslal kvůli rekordnímu počtu nově nakažených koronavirem tento vzkaz:

„Vzhledem k tomu, že v úterý přibyl nejvyšší počet nakažených v České republice, chtěl bych požádat všechny, aby měli na místech společných akcí nasazený respirátor i venku. Jsem po nemoci a s respirátorem bych to neudýchal, proto zůstanu během letošních oslav 17. listopadu doma a využil jsem možnost zapálit svíčku online.”

Babiš: Jako by 17. listopad nepatřil všem, ale jen těm, kteří si ho násilím zprivatizovali

Domácí

„Aktuální počet nemocných osob s covidem a narůstající počet hospitalizovaných v nemocnicích je vizitkou dosluhující vlády Andreje Babiše, bývalého člena KSČ a spolupracovníka StB, která slibovala lidem Tečku za covidem, ale neuměla najít cestu k získání důvěry lidí v to co říká,” dodal Hřib.

8:15 - Maláčová se omlouvala za rekordní nárůst nově nakažených lidí koronavirem za úterý (22 479). „Je to strašná zpráva. Dělali jsme jako vláda všechno pro to, aby k takové situaci nedošlo,” řekla České televizi Maláčová.

Jana Maláčová na Národní tříděVideo: Novinky

8:09 - Květiny nyní pokládá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Chodíme s ČSSD každý rok v osm hodin ráno. Pro mě je to velmi výjimečný den. Ukazuje, že svoboda není zadarmo, nic není samozřejmého,” řekla České televizi Maláčová.

8:08 - Zástupci Hradu přinesli na místo památníku věnec od prezidenta Miloše Zemana.

8:00 - K 17. listopadu se vyjádřil i někdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

7:45 - Výročí si na Twitteru připomněla i Eurokomisařka za hnutí ANO Věra Jourová.

7:25 - „Přišli jsme na Národní třídu dříve, šéf naší ochranky nám totiž řekl, že na nás demonstranti chystají házet vajíčka, takže jsme se jim chtěli vyhnout,” řekl České televizi Andrej Babiš. 

Foto: Novinky

Andrej Babiš (uprostřed), vpravo vedle něj Alena Schillerová, vpravo od ní pak Karel Havlíček.

7:15 - K 17. listopadu se vyjádřil i dlouholetý poslanec Evropského parlamentu a člen ODS Jan Zahradil.

7:05 - „Připomínáme si výročí Sametové revoluce každý rok,” řekla České televizi sestra řádu sv. Voršily Marta Šmídová. Právě u voršilek se schovávali demonstranti před ozbrojenými složkami. V kostele, který se nachází hned vedle Národního divadla, bude po celý den slyšet zvuková instalace složená z výpovědí sester voršilek.

6:50 - Brzy ráno položil květiny u památníku i nový poslanec za KDU-ČSL Hayato Okamura.

6:35 - U památníku se už v těchto brzkých ranních hodinách scházejí stovky lidí.

Foto: Novinky

6:00 - Na Národní třídě pokládá nyní květiny premiér Andrej Babiš. Spolu s ním tak činí i ministryně financí Alena Schillerová a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Andrej Babiš na Národní tříděVideo: Novinky

Události konce jedenačtyřicetileté nadvlády komunismu si během víkendu Češi připomínají po celé zemi.

Vzpomínají jak na tragické události z listopadu 1939, kdy okupanti při protinacistické demonstraci smrtelně zranili studenta Jana Opletala, tak i na počátky sametové revoluce 1989.

V Praze, hlavním místě historických událostí, je naplánováno hned několik vzpomínkových a dalších akcí. V dopoledních hodinách je to především pietní akt na Hlávkově koleji a Albertově.

Během dne mohou lidé například položit svíčky a květiny na pietní místo na Národní třídě, kde v rámci akce Korzo Národní proběhne bohatý doprovodný program.

17. listopad 1939: Po předchozích protinacistických protestech uzavřeli nacisté 17. listopadu české vysoké školy, což doprovázelo rozsáhlé zatýkání. Nacisté popravili devět studentských vůdců a dalších více než tisíc studentů bylo transportováno do koncentračních táborů.
17. listopadu 1989: Povolená pražská demonstrace k padesátému výročí uzavření českých vysokých škol po oficiálním konci pokračovala pochodem části demonstrantů do centra města, kde chtěli účastníci projevit nesouhlas s tehdejším komunistickým režimem. Policie poklidné demonstranty postupně obklíčila na Národní třídě a surově je zbila. Zprávy o brutálním zásahu odstartovaly tzv. sametovou revoluci, která vedla k pádu totalitního režimu.

V podvečer svátek zakončí Ceny paměti národa, přenášené živě z Národního divadla, a Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí. Státní svátek letos využijí také spolky a organizace k hromadným akcím a demonstracím.

Reklama

Výběr článků

Načítám