Hlavní obsah

Odvádíte špinavou práci za pana Babiše, vytkla Jurečkovi senátorka

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon o elektronické evidenci tržeb má za účel dodat informace ministrovi financí a majiteli Agrofertu Andreji Babišovi (ANO), tvrdí senátorka za ODS Veronika Vrecionová. V diskusním pořadu Partie vytkla ministrovi zemědělství Marianovi Jurečkovi (KDU-ČSL), že za Babiše odvádí špinavou práci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Odvádíte špinavou práci za pana Babiše. Proč začíná EET v potravinářství a restauracích? Protože tam je jeho byznys,“ uvedla senátorka. I chorvatský ministr financí na návštěvě v Česku prý přiznal, že elektronická evidence tržeb nezajistí vyšší výběr daní, ale zajistí informace, kdo obchoduje s kým a za kolik. Jurečka podle Vrecionové připomíná Josefa Plojhara, člena České strany lidové, který po roce 1945 kolaboroval s KSČ.

„I řada vašich členů je nespokojená s tím, co děláte. Poškozujete i voliče KDU-ČSL. Vy se zastáváte pouze těch velkých, pomáháte velkým firmám, velkým zemědělcům,“ dodala senátorka.

Když EET nebude fungovat, Babiš odstoupí

Jurečka však taková slova odmítl. „EET nechce po podnikateli nic navíc. Dnešní zákon o účetnictví říká, že všechny doklady musí podnikatel tři roky archivovat. Já chci férové transparentní prostředí,“ dodal.

Zda zákon o EET prosadila ve Sněmovně koalice jen díky porušení zákona o jednacím řádu, má posoudit Ústavní soud. Koalice ve Sněmovně schválila pevné hlasování o zákonu na 10. února v 11 hodin, ačkoliv byli do diskuse přihlášeni opoziční poslanci. Jurečka se však domnívá, že koaliční zákonodárci jen podnikli nutný krok k tomu, aby mohla demokraticky ústavní většina prosadit program, za který byla občany zvolena.

Jednací řád každopádně podle místopředsedy lidovců obsahuje chyby. „Když bude opozice chtít, tak za ty čtyři roky neprojedná vláda vůbec nic,“ podotkl Jurečka.

Za funkčnost EET nese odpovědnost Babiš. „Sám ministr financí řekl, že nese osobní odpovědnost, jestli bude EET fungovat. Na jednání koaliční rady řekl, že odstoupí, pokud to nebude fungovat. Pokud si nedělá z úst odpadní stoku, tak by měl naplnit věci, za které je odpovědný,“ dodal ministr.

Reklama

Související články

Poslanci schválili zavedení EET

Koaliční strany ve středu schválily zavedení elektronické evidence tržeb. Návrh, od něhož si vláda slibuje do státní kasy až 18 miliard korun ročně, nyní...

Výběr článků

Načítám