Hlavní obsah

ODS požaduje Vlčkův odchod z čela Sněmovny, jinak ho zkusí odvolat

Právo, Novinky, jas, luk, mhr
Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté ve čtvrtek vyzvali šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) k odstoupení. Pokud tak neučiní, ODS jeho odvolání navrhne na plánované květnové schůzi Sněmovny. Vlček se ve středu přiznal ke lži a porušení zákona. Za obojí se omluvil a sociální demokraté to akceptovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

Lídr ODS Petr Nečas již ve středu označil Vlčkovo chování s ohledem na jeho vysokou ústavní funkci jako neakceptovatelné.

"Jsem hluboce přesvědčen o tom, že po včerejšku je nepřijatelné a pro zemi urážející, aby pan Miloslav Vlček po svém dětinském chování zůstal nadále třetím nejvyšším ústavním činitelem," řekl na čtvrteční tiskové konferenci Nečas.

Vyzval i předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, aby se i ve Vlčkově případě zachoval podle jeho hesla padni, komu padni a vyzval ho k odchodu. Pokud Vlček neodejde, chce ODS jeho odchod iniciovat na květnové schůzi.

Vlček ve středu přiznal, že porušil zákon, když vracel miliónovou půjčku svému asistentovi v hotovosti. Zároveň se přiznal, že lhal o svém exporadci Petru Vrtalovi, když tvrdil, že jej nezná. [celá zpráva]

Z čela olomoucké kandidátky ČSSD však Vlček odstoupit nehodlá.

Vlček přiznal záměrnou lež o svém poradciVideo: ČTK

Starostové z Prostějovska se za Vlčka postavili

Za Vlčka se naopak postavili někteří starostové z Prostějovska. "Vzhledem k článkům v médiích z poslední doby cítíme povinnost reagovat a postavit se za člověka, který našim obcím pomohl,“ napsal Právu předseda mikroregionu Němčicko a starosta Mořic Jaroslav Knap (nezávislý).

V podobném duchu se vyjádřil i starosta Víceměřic Antonín Dostálík (nezávislý). "Je smutné, že na člověka, který pro tuhle společnost odvedl kus práce, se hází špína. Podle mého názoru není nutné Vlčka mačkat, ale spíše se podívat, co za sebou zanechává. Je to poctivá práce,“ konstatoval Dostálík.

"Musím říct, že tak férového vysoce postaveného představitele státu jsem za devatenáct let ve funkci starosty potkal třikrát," doplnil starosta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám