Hlavní obsah

ODS nasbírala na dluhy 1,7 miliónu. A kritiku k tomu

Právo, Jan Martinek

Jeden a půl miliónu korun vybrala ODS na dobrovolných příspěvcích, o které předseda Petr Fiala požádal členskou základnu minulý týden. Vyzval straníky, aby se, stejně jako on, podíleli na rychlejším splacení dluhů, kterých má ODS momentálně 42 miliónů, z toho 6,5 miliónu dluží státu na zdravotním a sociálním pojištění.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Fiala

Článek

„V tuto chvíli je na našem transparentním účtu 1481 tisíc korun a máme uzavřených 450 darovacích smluv. Částka stoupá, a než se peníze načtou na účet, tak to chvíli trvá. Reálně bych řekla, že jsme nasbírali už 1,7 miliónu,“ uvedla ve středu pro Právo mluvčí ODS Jana Havelková.

„Jde to lépe, než jsem čekal,“ řekl ve středu Právu předseda ODS Petr Fiala. Ten zároveň připustil, že v ODS zaslechl i kritické názory ne na výzvu samotnou i na její načasování. Podle některých členů si totiž ODS uškodila tím, že sbírku příliš brzy zveřejnila. Informace o „prázdné stranické kase“, kterou Fiala v e-mailu straníkům otevřeně přiznal, mohla podle nich straně před volbami uškodit.

Podobnými nápady jsem zhnusen, protože platit by měli především ti, co si napakovali kapsy
nejmenovaný člen ODS

„Tyto názory jsem slyšel pouze od několika málo lidí. Já bych tuto kritiku chápal v situaci, kdy by se o ODS nepsalo. V té době byla ale média plná toho, že ODS má dluhy,“ řekl Fiala Právu.

Takový názor zastával například šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. „Nic jiného než titulek, že jsme na dně, jsme nemohli očekávat,“ uvedl pro Právo.

Nebývale ostrý komentář poskytl Právu člen ODS, který si nepřál být jmenován. „Podobnými nápady jsem zhnusen, protože platit by měli především ti, co si napakovali kapsy, a stále jsou mnozí v ODS. Jen naprostý blázen toto vytrubuje do světa, zvlášť před volbami,“ napsal Právu v SMS.

Nečas mlčí

Právo oslovilo i bývalého předsedu ODS a expremiéra Petra Nečase, jaký má názor na Fialovu sbírku na ODS. Nečas ale nechtěl nic komentovat. „Jsem soukromá osoba, nemám názory,“ sdělil Právu.

Místopředseda ODS Jan Zahradil napsal minulý týden na Facebook, že ODS platí dluhy především „za Pospíšila, za Borise a za Petrušku a mnohé další“.

Jiří Pospíšil je bývalý místopředseda ODS a exministr spravedlnosti, dnes europoslanec v barvách TOP 09. Borisem mínil Zahradil nejspíš exposlance a bývalého předsedu pražské ODS Borise Šťastného, který z ODS loni v srpnu odešel.

Daniel Petruška je bývalý poslanec ODS za Pardubický kraj, který se do Sněmovny nedostal v roce 2010. Své kolegy, kteří ho přeskákali, tehdy žádal, aby se v jeho prospěch vzdali mandátu.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Petr Fiala v diskusním pořadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám