Hlavní obsah

Odboráři podepsali s pražským dopravním podnikem tříletou kolektivní smlouvu

– Praha
Novinky, Jaroslav Soukup

Pražský dopravní podnik v úterý podepsal se zástupci odborových organizací kolektivní smlouvu na další tři roky, tedy až do roku 2012. Ta zmrazuje růst mezd a omezuje některé dosavadní benefity zaměstnanců. Podpisu se vedle odborářů a šéfa dopravního podniku zúčastnil i primátor Pavel Bém (ODS).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Odboráři budou na základě nové kolektivní smlouvy platit více za stravenky a zároveň dostanou méně peněz na poukázkách. Budou i nadále jezdit i se členy rodiny zdarma MHD a zůstal jim zachován i týden dovolené navíc. Úspory na sociálních benefitech by měly dosáhnout zhruba 80 miliónů korun.

Primátor Bém připomněl, že dopravní podnik "spolkne" každoročně zhruba 27 procent mandatorních výdajů města, zároveň je však jednou z klíčových firem a jedním z největších a zaměstnavatelů. Bém ocenil ochotu odborářů jednat a utáhnout si opasky. Také šéf dopravního podniku Martin Dvořák odborářům poděkoval za ochotu se dohodnout.

Zástupci odborářů nechtěli proběhlá vyjednávání příliš komentovat s tím, že nebudou otvírat pověstnou Pandořinu skříňku.

Vyjednávání, které trvalo čtvrt roku, se několikrát dostalo do slepé uličky, přičemž odboráři hrozili vyhlášením stávky, která by patrně hlavní město zcela paralyzovala.

Reklama

Související články

Praze hrozí časově neomezená stávka v MHD

Na vyhlášení časově neomezené stávky se v úterý shodli šéfové všech odborových organizací pražského dopravního podniku. Podle předsedy Odborového sdružení...

Výběr článků

Načítám