Hlavní obsah

Očkovaní přijdou o část výhod

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 6,3 milionu lidí v Česku se nechalo naočkovat proti covidu-19, aby dopomohli k vládou slibované „tečce“ za koronavirem a mohlo se upustit od nejrůznějších opatření a povinností z nich plynoucích. Nastává ovšem doba, kdy ani dokončené očkování negarantuje dříve slibované výhody. Nově budou muset očkovaní za určitých podmínek podstupovat testy, což dosud nemuseli. Do budoucna pak není vyloučeno další zeštíhlování výhod očkovaným.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zdravotnice očkuje muže proti koronaviru v Teplicích.

Článek

Očkování nabízí lidem, kteří je podstoupili, řadu výhod. Po kontaktu s nakaženým se nemusí testovat, nevztahují se na ně podmínky několikadenní karantény, jako tomu je u neočkovaných. Tedy za předpokladu, že se u nich neprojeví klinické příznaky onemocnění.

Zeman podpořil povinné očkování

Domácí

Vakcína nebo prodělání onemocnění v uplynulých 180 dnech navíc zajišťují vstup například do restaurací, kam od 22. listopadu nenaočkovaní lidé nemohou, protože se jako doklad bezinfekčnosti přestaly uznávat antigenní a PCR testy. To ještě více dělí už tak rozdělenou společnost.

Častým argumentem neočkovaných je to, že i očkovaní se mohou covidem-19 nakazit a onemocnění mohou přenést i na někoho dalšího, často i nevědomky, jelikož kvůli absenci testování a většinou mírnému průběhu o nákaze nemusí vůbec vědět. A právě tímto směrem se začínají nepřímo vydávat úvahy jak na evropské úrovni, tak na té vnitrostátní.

I očkovaní musí na test

První krok učinil kabinet v demisi Andreje Babiše (ANO) v pondělí, když porušil úzus, že očkovaní lidé se nemusí testovat. Konkrétně končící vláda rozhodla, že PCR testy budou muset podstupovat nově i očkovaní, pokud přijdou do významného kontaktu s nakaženým, například rodinným příslušníkem ve společné domácnosti. Doposud se testovali po takovémto kontaktu dobrovolně, karanténa do doby výsledku testu se na ně ovšem nevztahovala.

Testovat se budou muset i očkovaní

Domácí

Lidem, kteří mají dokončenou vakcinaci, donedávna v aplikaci Tečka svítilo datum platnosti přibližně do roku 2025. Tento údaj se ale v současnosti na displejích už nezobrazuje. V návaznosti na zjištění, že ochrana po očkování může vyprchávat již třeba po půl roce a je potřeba přeočkování posilující dávkou, se nynější úvahy politiků i odborníků z Evropy, ale i české dosluhující i budoucí vlády, začínají ubírat směrem, kdy by plná vakcinace jako doklad „bezinfekčnosti” sloužila pouze několik měsíců.

Na scénu přichází omikron 

Další otázkou je, jak s kartami zamíchá nová varianta omikron, která už se vyskytla i v Česku. Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová vyzvala dopisem vlády členských států EU, aby více testovaly své obyvatele na koronavirus a věnovaly patřičnou pozornost sekvenování a záchytu nové varianty. Část zemí se tím podle eurokomisařky nezabývá dostatečně.

Omikron se může stát vánočním dárkem celému lidstvu a utnout pandemii, říká německý expert

Svět

Šéf americké farmaceutické společnosti Moderna Stéphane Bancel se přitom na základě předběžných zjištění domnívá, že nynější vakcíny proti covidu-19 budou v boji s omikronem zřejmě méně účinné. Řekl to v rozhovoru s listem Financial Times. Omikron má největší počet mutací na takzvaném hrotovém proteinu, na který se nynější vakcíny soustředí ve snaze snížit nakažlivost viru. I tato skutečnost by mohla hrát roli při přehodnocování přístupu k výhodám pro očkované, kteří nemusí být proti nové variantě dostatečně chráněni.

Bez přeočkování jako byste nebyli

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) v neděli podpořil doporučení Evropské komise, že by se platnost očkovacích certifikátů zkrátila pouze na devět měsíců. „Přijde mi to jako rozumná časová hranice,” řekl Vojtěch v České televizi.

Vojtěch: Platnost očkování by se mohla zkrátit na devět měsíců

Domácí

Budoucí vláda, za niž by měl zdravotnický resort vést Vlastimil Válek (TOP 09), plánuje platnost dokladu zkrátit na šest měsíců u dvoudávkových vakcín, u jednodávkového Janssenu pak pouze na tři měsíce.

Pokud by lidé ve stanovené době, případně během jednoho bonusového měsíce, nepodstoupili přeočkování, o výsady by přišli a pohlíželo by se na ně opět jako nenaočkované. Novinky se s dotazy k tématu obrátily na Vojtěcha i Válka, odpovědi nedorazily.

Nárok na přeočkování třetí dávkou již vznikl občanům, kteří vakcínu dostali během jarních měsíců. Pro posilující dávku si zatím přišlo téměř 800 tisíc lidí ze zhruba 1,3 milionu možných, přičemž zhruba dvě třetiny jsou senioři, kteří patří do rizikové skupiny obyvatel.

Podle odborníků se ochrana po podání posilující dávky zvedá až k devadesáti procentům. Zde je nutno podotknout, že očkování celkově, ani po podání třetí dávky, stoprocentně neeliminuje šanci na nákazu covidem-19. Výrazně ovšem chrání před rizikem těžkého průběhu i případným úmrtím, což značně snižuje tlak na nemocniční systém.

Přeočkujte se už po půl roce, doporučují nově vakcinologové

Koronavirus

Lidi, kteří se nechali očkovat v létě, přeočkování čeká na přelomu roku nebo na začátku příštího roku. Nepřeočkování by kromě výše zmíněných ztrát privilegií znamenalo pravděpodobně i rozloučení se s letní zahraniční dovolenou či možností vycestování do řady evropských zemí.

Reklama

Související články

Zeman podpořil povinné očkování

Prezident Miloš Zeman podpořil při jednání zemí Visegrádské skupiny (V4) povinné očkování proti covidu. Zeman je momentálně v izolaci, protože je koronavirem...

Výběr článků

Načítám