Hlavní obsah

Nikulin neuspěl s kasační stížností, šla proti podstatě azylové ochrany

Novinky, jas

Ruský hacker Jevgenij Nikulin neuspěl s kasační stížností, kterou podal k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Před časem byl z ČR vydán do Spojených států, ačkoliv o jeho vydání mělo zájem i Rusko. NSS o rozhodnutí informoval ve čtvrtek na svém webu.

Foto: repro Instagram

Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněném na jeho instagramovém profilu.

Článek

„Předmětem řízení o udělení mezinárodní ochrany nemůže být poskytnutí ochrany proti třetímu státu. Stěžovatel, který je občanem Ruské federace, se v řízení o udělení mezinárodní ochrany nemohl domáhat ochrany proti vydání do Spojených států, neboť taková žádost je zcela v rozporu se samotnou podstatou institutu mezinárodní ochrany,“ shrnul soud, proč nemohl vyhovět stížnosti.

O Nikulinově vydání do USA rozhodl ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) poté, co Ústavní soud odmítl Nikulinovu stížnost.

NSS zdůraznil, že se nezabýval údajným politickým pozadím případu ani údajně „nepřiměřenou výší trestu“, která Nikulinovi v USA hrozí, připomněla soudkyně Eva Šonková.

„Předmětem řízení před Nejvyšším správním soudem byl pouze rozsudek Městského soudu v Praze o zamítnutí žaloby stěžovatele proti správnímu rozhodnutí,“ uvedl soud.

USA ho viní z útoku na sociální sítě

Americký zatykač spojuje Nikulina s devíti skutky z let 2012 až 2013. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Rusko požadovalo Nikulinovo vydání kvůli dřívější internetové krádeži. Podle Pelikána byla ale americká žádost o vydání Nikulina důvodnější.

Američtí činitelé rozhodnutí vydat Nikulina do USA ocenili. Naopak ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad jeho vydáním do USA pobouření. Pelikánovo rozhodnutí o vydání Nikulina do USA kritizoval i prezident Miloš Zeman, který ministra předtím žádal, aby Nikulina vydal do Ruska. Podle Zemana může vydání údajného hackera posloužit k vnitropolitickému boji v USA a Česko by se do takového boje nemělo zapojovat.

Reklama

Související články

Vydání Nikulina byla chyba, prohlásil Zeman

Český prezident Miloš Zeman ve čtvrtek během návštěvy Slovenska kritizoval vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina z České republiky do Spojených...

Výběr článků

Načítám