Hlavní obsah

Neslibujeme, nespíme, neklikáme, nekopeme kolem sebe, začala kampaň ODS

Právo, Novinky, rov, jim
Aktualizováno

Předseda ODS a premiér Petr Nečas při zahájení volební kampaně do komunálních a senátních voleb prohlásil, že jeho strana ji nepojímá jako bratrovražedný souboj na pravici, a zdůraznil, že pro uskutečnění reforem je důležitý společný tah na branku na úrovni koalice. Neopomněl ale přitom si do svých partnerů rýpnout stejně jako ostatní řečníci ODS prezentující start kampaně.

Článek

Že kampaň ODS zacílí i na své koaliční partnery, vyplývá také z projevu šéfa volební kampaně Richarda Svobody. „ČSSD bez lídra není jediným konkurentem, ale naši voliči šli na jaře za populistickými hesly a tvářemi našich koaličních partnerů. Budeme na ulicích vysvětlovat, že ODS je jedinou tradiční konzervativně-liberální stranou,“ vymezoval se Svoboda vůči programu VV i konzervativnímu profilu TOP 09.

„Neslibujeme, nespíme, neklikáme ani nekopeme kolem sebe,“ uzavřel svou řeč Svoboda. Narážel tak na dle mínění ODS neproveditelné sliby, které nabídla například ČSSD ve svém volebního programu, na internetová referenda Věcí veřejných, v jejichž rámci příznivci VV "klikáním" na webu strany rozhodují o podobě programu ale i závažnějších záležitostech, jako je například souhlas s koaliční smlouvou, nebo na často unaveného šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, který svá občasná zaklimbání hájí bonmotem: "Když se říkají blbosti, tak spím".

„Soupeři jsou ti, kteří chtějí zvýšit zadlužování, a proto nesmí být Senát levicový, tomu musíme za každou cenu zabránit. Nepojímáme proto tyto volby jako bratrovražedný souboj na pravici, nejde nám o to, abychom koaličního partnera porazili o to či ono procento, byť si to přejeme. Ale i potom musíme spolu umět spolupracovat, důležitý je společný tah na branku,“ prohlásil Nečas.

V poslední době ovšem média upozorňují na předvolební špičkování mezi koaličními partnery. Nejzvučnější přitom byly třenice mezi Nečasem a prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, který má pod palcem státní finance.

Narážky na TOP 09

Prostor na štiplavé poznámky vůči koaličním partnerům si ale Nečas i další řečníci ve svých projevech našli.

„Nejsme marketingová bublina tvořená hrstkou přeběhlíků. Neschováváme se za nastrčeného maskota, za jehož zády jsou vidět kandidátům jenom uši," opřel se například Nečas do TOP 09, jejíž podstatná část členské základny se rekrutovala z KDU-ČSL a záštitou její obliby je mimo jiné také Schwarzenberg.

A u narážek na TOP 09 Nečas ještě chvíli zůstal, když vysvětloval, čím vším ODS není. „ODS není hadem, co si svléká kůži a tváří se jako něco nového,“ řekl Nečas, pak se opět opřel do šéfa TOP 09 s titulem knížete: „Nejsme monarchistická strana, která prstem vybírá své kandidáty.“

Jak měřit konzistenci u lidí, které neznáme a nevíme, jaké byly a jsou jejich postoje?

I další řečníci si vzali na mušku zejména fakt, že nové strany kromě bývalých členů parlamentních stran mají na svých kandidátních listinách především nepříliš známé tváře.

Místopředseda Senátu za ODS Jiří Liška například ve své řeči vyzdvihl, že jeho strana má po všech neduzích a nemocech zkušenost, zatímco „nové strany problémy zrání teprve čekají“. Vymezil se také vůči populismu a obsazování kandidátek.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Akce se vedle vedení ODS zúčastnili také ministři, poslanci, senátoři, kandidáti do Senátu, kandidáti na primátory a starosty měst a lídři v okresních městech.

„V žádném volebním obvodu se nestalo, že by ODS vyslala neznámou tvář, která se náhle objevila, jako některé jiné strany. Senátor má být hlavně důvěryhodný a konzistentní. Jak ale měřit konzistenci u lidí, které neznáme a nevíme, jaké byly a jsou jejich postoje?“ ptal se Liška publika.

První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová pak konstatovala, že občanští demokraté nedisponují snadnou volební kartou ve stylu  "jsme noví, mladí a pomůžeme této zemi", což ale označila za výhodu.

Reklama

Související články

ODS má s Kalouskem stále větší problém

Důvodů k roztržkám mezi ODS a TOP 09 je čím dál víc. K šéfovi občanských demokratů a vlády Petru Nečasovi se v úterý s dalšími výhradami vůči tomuto koaličnímu...

Výběr článků

Načítám