Hlavní obsah

Nervozita před volbou prezidenta vrcholí

PRAHA

Nervy politiků jsou před páteční volbou prezidenta na pochodu a množí se spekulace, kdo a jak bude hlasovat. Napětí panuje hlavně v ČSSD, která opět není jednotná. Existenci údajného seznamu sociálních demokratů, kteří chtějí zmařit Sokolovu volbu, označil poslanec a exministr školství Eduard Zeman (ČSSD) za špinavou hru.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Tohle je špinavá hra. Někdo s námi hraje pěkně špinavou hru, kdy se má na takzvané zemanovce cosi svést," řekl Eduard Zeman. Aby zabránil spekulacím, chce požádat předsedu ČSSD Vladimíra Špidlu, aby se v pátek osobně přesvědčil, že bude skutečně volit Zemana. Podle členů volebních komisí obou komor si ale poslanci a senátoři své hlasovací lístky vzájemně kontrolovat nesmějí. "Já budu volit Sokola," zopakoval exministr školství.

Tento seznam údajně vynesl místopředseda ČSSD, bývalý ministr pro místní rozvoj a nynější poslanec Petr Lachnit. V rozhovoru pro ČTK ale Lachnit jakoukoli spojitost se seznamem důrazně popřel a řekl, že věc považuje za provokaci. Šéf poslanců ČSSD Milan Urban řekl, že o seznamu nic neví. "Pokud by něco takového existovalo, tak to považuji za špínu. Jsem přesvědčen o tom, že poslanci sociální demokracie toto mohou vyvrátit tím, jak budou zítra volit," řekl Urban. Měl tím na mysli, že podpoří Sokola.

 Média a také členové jiných politických stran v uplynulých dnech spekulovali o tom, že 15 až 20 poslanců ČSSD nedá hlas Sokolovi, ale  Václavu Klausi. Tito sociální demokraté se tak prý chtějí pomstít současnému šéfovi ČSSD Špidlovi za to, že nepodpořil Miloše Zemana při jeho kandidatuře na prezidenta a že k němu nyní zaujímá kritický postoj.

Pochyby přetrvávají

Sociální demokraté však ve čtvrtek znovu přímo i nepřímo potvrdili, že prezidentský kandidát vládní koalice Jan Sokol bude mít problémy s tím, aby získal hlasy všech jejich zákonodárců. "Je možné, že těch 18 lidí, kteří zvažují volbu Sokola, tady je. Ale těch, kteří skutečně najdou odvahu, aby to neudělali (nevolili Sokola), asi nebude tolik," míní šéf senátorů ČSSD Petr Smutný. Sám prý Sokola podpoří.

Není ovšem zcela zaručeno, zda tak v každém kole páteční volby učiní i všech deset jeho kolegů. Podle kuloárových informací Sokol nemá jisté hlasy jednoho či dvou senátorů ČSSD. Komunisté dnes v kuloárech odmítli, že by už byli rozhodnuti a že dají přednost Klausovi. Zdá se, že jejich postoj zřejmě jednotný nebude, i když určující bude asi doporučení, které má večer přijmout vedení strany.

Problémy má i ODS

Potíže jí způsobil její místopředseda Petr Bendl, když řekl, že pro ODS by byly výhodné předčasné volby příští rok. Některé poslance z jiných stran včetně ČSSD, kteří by volili Klause, tím vylekal. Bojí se, že čestný předseda ODS Klaus by jako prezident tyto volby vyhlásil. Místopředseda ODS Petr Nečas soudí, že vedení ČSSD účelově použilo Bendlův výrok k zastrašování vlastních členů. "Není žádný zájem ODS na vyvolání předčasných voleb," řekl Nečas.

Reklama

Související články

Sokol vyslán do boje o křeslo prezidenta

Oficiálním kandidátem vládní koalice na prezidenta republiky je exministr školství Jan Sokol. Jeho kandidaturu v úterý podepsalo 97 z celkem 101 poslanců...

Zítra na Hradě může jít o osud vlády

Jen čtyři poslanci soc. dem. ze 70 nepodepsali nominaci Jana Sokola na prezidenta. Vytváří to dojem, že Sokolovy šance na zítřejší zvolení hlavou státu jsou...

Komunisté jednotně proti Sokolovi

Výkonný výbor KSČM jednoznačně odmítl v páteční volbě prezidenta hlasovat pro vládního kandidáta Jana Sokola. Rozšířil také své usnesení, aby zákonodárci...

Výběr článků

Načítám