Hlavní obsah

Nepřítomného premiéra interpelovala kvůli postoji k Tibetu 13letá dívka

Novinky, jas
Praha

Změna postoje české vlády k Tibetu a Číně, kterou koncem dubna podpisem deklarace s čínským protějškem stvrdil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), se stala námětem interpelace poslance za TOP 09 Františka Váchy. Ten se na absentujícího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) obrátil s dopisem, který sepsala jeho 13letá dcera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl na interpelace omluven.

Článek

„Sám od sebe bych tu asi nevystupoval, stejně mi odpovíte tak, jak mi odpovíte,“ konstatoval děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Vácha a svěřil se s tím, že jeho dceři není jasné, „proč jsme odepsali Tibeťany“.

Narážela na deklaraci, v níž ministr Zaorálek podepsal v Číně, že „Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě“. [celá zpráva]

Následně přečetl dívčin dopis, který premiérovi napsala. „Proč jste se pro peníze vykašlali na Tibeťany?“ tázala se pisatelka a premiérovi vzkázala, že se jí jednání vlády nelíbí a má za to, „že je to špatně“.

Vácha doplnil, že jej zájem dcery překvapil, a požádal premiéra, aby svou odpověď formuloval tak, aby jí rozumělo i 13leté dítě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám