Hlavní obsah

Německý soud prodloužil bývalému senátoru Novákovi vazbu

Někdejší senátor Alexandr Novák zůstane i nadále v německé vazbě. Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem mu ji ve čtvrtek podle mluvčí Gunduly Fehnsové-Böerové prodloužil. ČR usiluje o Novákovo vydání v souvislosti s obviněním s dotačními podvody.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

Bývalého politika zadržela německá policie loni 24. prosince na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a od té doby se místní úřady jeho případem zabývají. Protože Novák, který má německé občanství, odmítl zjednodušené řízení, musí vrchní zemský soud ve Frankfurtu posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Očekávalo se, že tak soud učiní začátkem května, tehdy si ale z Česka vyžádal další podklady. Ani ty ale nestačily vrchnímu státnímu zastupitelství ve Frankfurtu, které nyní požaduje další informace. Vzhledem k tomu, že je bude nutné nechat přeložit a dát zúčastněným prostor se k nim vyjádřit, nerozhodne zřejmě soud o přípustnosti vydání dříve než v srpnu.

Obvinění bývalého senátora se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno přes 20 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Jedenašedesátiletý Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimiliónového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám