Hlavní obsah

Němcová ukázala podpisy 101 poslanců, Zemanovi je prý nabízeli už v Lánech

Novinky, val
Praha

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová v úterý večer v České televizi ukázala listiny s podpisy 101 poslanců, kteří podpořili vznik vlády s Němcovou v čele. Zároveň uvedla, že tyto podpisy nabízeli Miloši Zemanovi mnohem dřív, než prezident oznámil, že premiérem jmenuje Jiřího Rusnoka. Mělo to být už na setkání v Lánech, Zeman prý tehdy ale podpisy 101 poslanců odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba s kandidátkou strany na premiérku Miroslavou Němcovou.

Článek

Miroslava Němcová spolu s prozatímním šéfem ODS Martinem Kubou přijeli za Zemanem do Lán v pátek 21. června. Stejně jako s představiteli dalších stran s nimi chtěl řešit situaci, která nastala po pádu vlády Petra Nečase. O čtyři dny později Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka, a to jen pár hodin poté, co Miroslava Němcová na tiskové konferenci oznámila, že koalice disponuje sněmovní většinou 101 poslanců a že tuto skutečnost sdělila telefonicky Zemanovi.

Němcová ve středu v České televizi vůbec poprvé ukázala seznam se 101 podpisy poslanců. Uvedla také, že je Zemanovi nabízela už na setkání v Lánech. „Pan prezident říkal, že je nepotřebuje,“ doplnila.

Dodala, že podle ní už byl v té době Zeman s Rusnokem domluvený na tom, že ho jmenuje předsedou úřednického kabinetu. Jednání se zástupci koaličních stran podle ní probíhala jen „naoko“.

Podle Mynáře přišla pozdě

Jinak vidí situaci prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Ten koncem června rovněž v České televizi prohlásil, že Němcová přišla za Zemanem s příslibem 101 podpisů pozdě, až dopoledne v úterý 25. června. Dřív podle něj nikdo z koalice nedeklaroval sněmovní většinu.

„Pokud pan prezident tomu věnuje čtyři dny a má připraven nějaký svůj scénář, tak hodinu před tím, když mu někdo zavolá, aby celý svůj scénář, celé své přemýšlení překopal, to si myslím, že velcí politici nedělají,“ řekl v ČT Mynář. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Němcová rozpuštění Sněmovny nepodpoří

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v neděli v Otázkách Václava Moravce uvedla, že si nemyslí, že vláda Jiřího Rusnoka získá ve Sněmovně důvěru. Podotkla...

Výběr článků

Načítám