Hlavní obsah

Němcová: Nečas není nejslabší premiér, tím jsem si jista

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedkyně Sněmovny a první náměstkyně předsedy ODS Miroslava Němcová v online chatu se čtenáři Novinek obhajovala kromě jiného pozici premiéra Petra Nečase. Podle ní jistě nebude Nečas nejslabším ministerským předsedou v historii samostatné ČR, nicméně až pozdější analýzy dokážou zhodnotit Nečasovy schopnosti v čele kabinetu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Miroslava Němcová na on-line chatu

Článek

„Petr Nečas není nejslabší premiér, tím jsem si jista. Ale o tom, kdo z nás měl pravdu, se rozhodne až poté, kdy budeme moci bilancovat kroky nové vlády,“ odpověděla Němcová čtenáři, který se domnívá, že Nečas je nejslabší premiér od doby Václava Klause v čele kabinetu a přirovnal ho k Vladimíru Špidlovi (ČSSD).

Němcová se vyjadřovala také ke složení vlády, v níž nemají ženy žádné zastoupení, ačkoli voliči vybrali do Sněmovny rekordní počet žen, které obsadily bezmála čtvrtinu dolní komory. Podle ní se to vyvažuje vyšším zastoupením žen v čele Sněmovny, což považuje za krok vpřed. „A nezapomeňme, že vláda se v průběhu vždy obměnila. Takže určitě dveře ženám zavřené nejsou,“ podotkla k tomu šéfka Sněmovny.

S ohledem na svou funkci třetího nejvýše postaveného ústavního činitele čelila Němcová řadě otázek směřujících k tomu, jak hodlá krotit mnohdy rozvášněné nebo neukázněné politiky. Na dotaz, jak donutit poslance, aby se účastnili jednání, napsala, že by se o to měly zasadit poslanecké kluby a v neposlední řadě také občané.

„Neexistuje na to žádná zvláštní metoda, která by zaručovala stoprocentní účast poslanců na jednání Sněmovny,“ uvedla Němcová s tím, že kluby by se měly postarat o to, jaký obraz strany veřejnosti předkládají. Občané pak mohou kontrolovat jednání poslanců na internetu a žádat vysvětlení.

Němcové předchůdce Miloslav Vlček (ČSSD) si rovněž stěžoval, že nemá v ruce žádný účinný nástroj, kterým by donutil poslance alespoň podávat omluvenky. Nakonec upletl na absentéry bič v podobě nové normy, v jejímž rámci by je mohl trestat stržením až třetiny platu. Vláda Jana Fischera to ale odmítla s tím, že podobný zákon již existuje a na absentéry je dokonce přísnější, počítá se stržením až poloviny mzdy.

Jinému čtenáři se pak nelíbilo, že si poslanci v jednacím sále čtou noviny, v hloučcích debatují, spí, někteří dokonce pijí v pracovní době alkohol. „Souhlasím s Vámi v tom, že poslanci mají pozorně sledovat sněmovní dění, protože i opačné názory mají svou váhu. O alkoholu nemluvě. A myslím si, že letošní volby ukázaly, že lidé jsou nároční a nebudou nadále tolerovat styl a chování, který se jim nelíbí. Jednoduše v dalších volbách takové poslance vykroužkují,“ odpověděla Němcová.

Vizitka Miroslavy Němcové

Narodila se 17. listopadu roku 1952 v Novém Městě na Moravě. V roce 1972 absolvovala Střední zemědělskou technickou školu v Havlíčkově Brodě.

Členkou Sněmovny je nepřetržitě od roku 1998, od roku 2002 byla po dvě volební období její místopředsedkyní. V minulosti byla například i místopředsedkyní poslaneckého klubu ODS. Po rezignaci předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka ČSSDD) byla letos v dubnu pověřena vedením dolní komory.

Do ODS vstoupila v roce 1992, mezi lety 2002 a 2006 působila ve straně jako řadová místopředsedkyně. V letech 1974 až 1992 pracovala v Českém statistickém úřadu, od roku 1992 vlastní ve Žďáru nad Sázavou knihkupectví.

Během chatu došlo také na reformu terciárního vzdělávání. Němcová podle svých slov patří mezi zastánce zpoplatnění vysokoškolského studia. Systém by ale měl být nastaven tak, aby nebránil ve studiu mladým lidem ze sociálně slabších rodin, zdůraznila první žena Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám