Hlavní obsah

Nechci mít obličej na každém rohu, říká Pavel ke známkám

Aktualizováno

Zvolený prezident Petr Pavel nechce, aby byl jeho obličej na známkách. Uvedl to pro Novinky. Pokud bude ale zájem ze strany veřejnosti, tak připouští možnost sběratelské série. Definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zvolený prezident Petr Pavel

Článek

„Osobně v tom nevidím prioritu a nejsem ani příznivcem toho, aby byl můj obličej na každém rohu, ale pokud bude velká poptávka ze strany veřejnosti, tak se můžeme bavit například o nějaké sběratelské sérii,“ uvedl pro Novinky Pavel.

A doplnil, že definitivní rozhodnutí ohledně známek ještě jeho tým neudělal. „Je připraven s Českou poštou projednat možné podoby,“ doplnil.

„Hrad prováděl aktivity v šedé zóně.“ Pavel zvažuje trestní oznámení

Domácí

„Všechno závisí na panu prezidentovi. Pokud ji bude chtít, tak motiv i celková podoba, jak by známka vypadala, by podléhaly tomu, jak to bude chtít pan prezident,“ řekl k tomu Novinkám mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Zástupci České pošty by tak kvůli tomu měli v týdnu oslovit tým pana Pavla. „Abychom si řekli, zda známka ano, nebo ne. Pokud ji pan prezident chtít mít nebude, tak nevyjde,“ nastínil.

Prezident známku, kterou vydá Česká pošta, mít podle zákona nemusí, jedná se tedy o jakousi tradici.

První známku měl Tomáš Garrigue Masaryk, poslední vyšla s prezidentem Milošem Zemanem. Jediný, kdo ji neměl v době úřadování, byl Emil Hácha.

U známek se Zemanem před lety kolovalo, že ji lidé na svých dopisech například v Praze příliš nechtějí.

Internet bavil třeba zážitek z pošty v Praze, kdy dal zákazník raději přednost razítku než právě známce se Zemanem. Ostatní motivy měly dojít, a zbyl tak jenom Zeman.

Anketa

Chtěli byste, aby byl Petr Pavel na známkách?
Ano
51,5 %
Ne
10,7 %
Je mi to jedno.
37,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7676 čtenářů.

Pavel je zatím bez jakýchkoliv pravomocí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám