Hlavní obsah

Napětí ve vládě? Blažek by měl rezignovat, míní někteří Piráti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátský poslanecký klub v čele s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem vyzve ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), aby vysvětlil svůj možný střet zájmů v souvislosti s brněnskou kauzou. „Členové vlády by rozhodně neměli zasahovat do živých kauz a ohrožovat důvěru v nezávislost justice,“ napsal Bartoš v úterý Novinkám. Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová sáhla ale ještě dál. Ministra kvůli tomu vyzvala k rezignaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

Důvodem k pirátským výzvám je skutečnost, že Blažek měl již potřetí žádat od žalobců informace z živé kauzy týkající se machinace s městským majetkem v Brně, kde jde konkrétně o to, zda vlivní politici přiklepli nemovitosti za úplatky známým. V kauze jsou však prošetřováni jeho spolustraníci i on sám. Informovaly o tom Seznam zprávy.

„Členové vlády by rozhodně neměli zasahovat do živých kauz a ohrožovat důvěru v nezávislost justice,“ reagoval pro Novinky i za poslanecký klub Pirátů Bartoš.

Ministr Blažek se na síti přel s žalobci

Domácí

„Vyzveme ministra Blažka, aby vysvětlil svůj možný střet zájmů, proč o informace k vyšetřování živého případu v Brně žádal a aby doložil veřejnosti, že nepostupuje selektivně, ale tímto způsobem se zajímá i o další kauzy,“ dodal.

Gregorová: Měl by odstoupit

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová navíc sáhla k silnějším slovům a ministra vyzvala k rezignaci.

„Nechápu, že se ještě nevolá po odstoupení Pavla Blažka. Doufám, že se nejedná o dvojí metr. Je v pořádku si v demokracii říct, že i ministr demokratické strany selhal. Tak já to řeknu: Pavel Blažek by měl odstoupit,“ napsala na sociální síť.

A věc pro Novinky okomentoval kriticky i europoslanec a 1. místopředseda Pirátů Marcel Kolaja. „Informace z médií, že pan ministr Blažek opakovaně žádá o informace z živého případu, jsou velmi závažné. Jako ministr na to má sice právo, ale jen v případě, kdyby to souviselo s plněním funkce. Piráti proto budou jako koaliční partner požadovat vysvětlení. Celou věc není možné brát na lehkou váhu,“ uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Piráti navíc kritizovali ministra Blažka již před vznikem vlády. Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová tehdy v rozhovoru pro Novinky v této souvislosti uvedla, že „někteří kandidáti na ministry jsou pro Piráty nepřijatelní“.

TI: Blažek to nevysvětluje, jen napadá média

Na možný střet upozorňuje také organizace Transparency International, která se kvůli tomu obrátila na premiéra Petra Fialu (ODS) s tím, aby Blažka z funkce ministra odvolal.

Richterová: Někteří kandidáti SPOLU na ministry jsou nepřijatelní

Domácí

„V současné chvíli se pan ministr Blažek zajímá převážně o brněnskou kauzu, kde si jako ministr spravedlnosti žádá celou řadu informací. Nežádá o to navíc na základě toho, že je prověřovaný, vyžaduje to, jelikož si myslí, že jako ministr spravedlnosti může vstupovat do kauzy,“ uvedl v této souvislosti pro Novinky mluvčí Transparency International David Kotora.

Ten dále připomněl, že ministr sice tvrdí, že se jedná o systémové pochybení, věnuje se ale zejména této kauze a komunikuje jenom tento případ. „Tato fakta přitom ignoruje a nevysvětluje. Jen napadá média,“ dodal.

Ministr Blažek se k záležitosti vyjádřil skrz web ministerstva spravedlnosti. Uvedl tam, že ptát se orgánů činných v trestním řízení na jejich činnost je jeho zákonem uloženou povinností.

„O tom, zda jsem, či nejsem ve střetu zájmů, nerozhodují ani některá média, ani diskuse na sociálních sítích, ba ani jakákoliv zájmová sdružení či nátlakové skupiny. Určují to právní předpisy a rozhodují o tom příslušné orgány,“ míní.

Žádný takový předpis pak podle svých slov dotazy, nejčastěji jen přeposílanými za jiné legitimní tazatele, neporušuje.

Veřejný lynč. Ministr spravedlnosti komentoval živé vyšetřování jedné z brněnských kauz

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám